Masti a další přípravky z konopí kolují mezi seniory už dlouho. Často nelegálně

Do lékárny v Uherském Hradišti by dnes měla dorazit první dávka léčebného konopí a v dalších dnech pak přímo k pacientům - k těm, kteří trpí nesnesitelnou bolestí nebo třeba roztroušenou sklerózou. Už skoro dva roky to umožňuje zákon. Úřady ale dlouho řešily administrativu spojenou s dovozem konopí ze zahraničí. Masti a další přípravky z konopí přitom nelegálně kolují mezi Čechy už dlouho. A to i mezi seniory.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léčebné konopí. Lékovka s pěti gramy

Léčebné konopí. Lékovka s pěti gramy | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Na okně domku penzisty pana J. z Plzně stojí sklenice s názvem "Konopí 30. května 2011, 50 procent jablka".

„To je alkohol vyrobený z jablek. Někdy se z toho dělají také masti. Tady jsem to dneska nakládal do Alpy, to je skoro lepší. Pak se to používá na mazání bolavých míst – na klouby a svaly,“ vysvětluje penzista.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pěstování konopí mezi důchodci natáčel redaktor Lubomír Smatana

Podle něj to zase až takový všelék, jak se říká, není. „Někdy se mi zdá, že to pomáhá, někdy se mi zdá, že to nepomáhá. Je to módní záležitost, stejně jako je teď rakytník.“

Pan J. přiznal, že konopí pěstuje i pár jeho známých. Ovšem žádný výzkum o počtu pěstujících důchodců neexistuje. Drogový epidemiolog Tomáš Zábranský má ale výzkum o tom, kolik penzistů konopí užívá:

„Osm procent české populace říká, že užili konopí, protože se chtěli léčit. Je to tam koncentrované do vyšších skupin.“

Domácí výroba mastiček je prostá, zvládaly ji po staletí i kořenářky. Stanislav Havlíček z České lékárnické komory je k samoléčbě shovívavý:

Léčebné konopí. První konopný lék měla lékárna v Uherském Hradišti | Foto: Ľubomír Smatana

„Pokud to lidé, kteří to pěstují pro vlastní potřebu, vyrábějí, tak to vyrábějí velmi pečlivě. I vlastní příprava může mít léčebný efekt.“

Pěstování konopí je legální pouze tehdy, kdy obsah účinných látek v rostlině nepřesáhne tři desetiny procenta. Takových rostlin je ale podle znalců málo, většina pěstovaného konopí povolené množství drogy překračuje.

Konopí - užití k léčbě umožnila novela zákona | Foto: Michal Jindra

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme