Tohle vysílala i Československá televize. V listopadu 89 svatořečil papež Anežku Českou

12. listopad 2014

Svatořečení Anežky České bylo v roce 1989 velkou událostí. Režim pustil za železnou oponu tisíce poutníků, kteří mohli přímo ve Vatikánu obřad sledovat. Svatořečení bylo předzvěstí pádu totality také v Československu. Pro mnohé se tak naplnilo staré rčení o tom, že až bude Anežka svatořečená, nastanou v Čechách lepší časy.

Ve Vatikánu bylo 12. listopadu 1989 téměř 10 tisíc Čechoslováků. Do Říma se vydala i Olga Kvapilová, které tehdy bylo 29 let. „Všichni jsme jeli škodovkou – tak daleká cesta a pět lidí namačkaných v jednom autě,“ přibližuje.

V katedrále svatého Petra mohli poutníci v češtině vyslechnout i tato papežova slova: „Ve svém dlouhém životě, uprostřed nemocí a strastí uskutečnila svatá Anežka svou službu opravdu hrdinsky.“

Lidé si v té době často připomínali staré rčení, podle kterého po svatořečení Anežky nastanou v Čechách lepší časy. „Pamatuji si, když jsme vyšli po té velké oslavě ven, na pocit svobody, radosti a euforie,“ vzpomíná Olga Kvapilová.

Tyto události byly pro mnohé předzvěstí změn, které měly i do Československa zanedlouho přijít. „Svatořečení Anežky bylo velice důležité. Režim dovolil, aby vycestovalo téměř 10 tisíc lidí za železnou oponu, ale současně se to odehrávalo v atmosféře padající Berlínské zdi. Navíc celý obřad svatořečení vysílala Československá televize,“ dodává historik Jaroslav Šebek.

autor: luh
Spustit audio