Česko je druhým nejdůvěryhodnějším dlužníkem v Evropské unii

Český stát patří mezi nejdůvěryhodnější dlužníky v Evropské unii. Poprvé v historii může získat desetiletý úvěr za méně než jedno procento ročně. Levněji si může na dluhopisovém trhu půjčovat už jen Německo. Investoři tak dávají najevo svou důvěru ve stabilitu české ekonomiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie (ilustrační foto)

Evropská unie (ilustrační foto) | Foto: European Commission Audiovisual service

V podstatě každá země žije na dluh a půjčuje si na dluhopisovém trhu. Vydává dluhopisy s určitou dobou splatnosti a investoři je kupují, tím země dostává hotové peníze.

Investoři samozřejmě chtějí vydělat. Úroky čili výnosy pro investora jsou vyjádřením míry rizika, které na sebe investor bere, pokud by mu země nedokázala půjčku splatit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko je po Německu druhým nejdůvěryhodnějším dlužníkem v Evropské unii. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Zuzana Petráňová

Proto platí, že čím vyšší úrok – tedy čím nižší cena, za kterou se dluhopisy státu obchodují, tím vyšší náklady na splácení pak země má.

„To rozhodně neprospívá ekonomice. Dluh znamená, že se musí splácet, a investoři vyžadují jakési závazky a záruky, aby ta země platila. Investor požaduje vyšší výnos, to znamená nižší cenu, protože vidí vyšší riziko,“ vysvětluje analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík.

České dluhopisy teď mají výnosy rekordně nízko. Podle deníku E15 jsou poprvé v historii pod jedním procentem, konkrétně na úrovni 0,87 procenta.

Výnosy se dostaly tak nízko, protože české dluhopisy jsou čím dál vzácnější. Vláda totiž kvůli relativně dobrému vývoji státního rozpočtu nevydávala nové.

Vliv Evropské centrální banky

Zároveň o ně mají velký zájem české banky, protože mají obrovský přebytek peněz. Ty by normálně půjčovaly, ale protože jsou velmi nízké úroky na bankovním trhu, není to pro banky tak výhodné. Proto by nejraději kupovaly dluhopisy.

Jenže těch je omezený počet, proto roste i jejich cena pro investory. Do toho vstupuje politika Evropské centrální banky.

„Ona bude nakupovat státní dluhopisy, možná už tak činí, a tím zvyšuje i poptávku po dluhopisech a jejich cenu. Čili to je ten hlavní princip, proč všechny dluhopisy jdou se svou cenou nahoru a klesají jejich výnosy,“ popisuje analytik společnosti BH Securities Petr Hlinomaz.

Investoři také nejspíš spekulují, že česká koruna bude v roce 2016 posilovat, až skončí intervence České národní banky.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme