Radnici Prahy 11 povede Jiří Štyler z Hnutí pro Prahu 11

11. listopad 2014
Zprávy

Usilovná snaha aktivisty, který svůj boj dotáhl až do konce. Tak by se jednou větou dala popsat cesta Jiřího Štylera do čela radnice Prahy 11. Na ustavujícím zastupitelstvu získal většinu hlasů a stal se tak novým starostou pro téměř 80 tisíc obyvatel. V jednacím sále po celou dobu nebylo k hnutí. Na volbu svého starosty se přišli podívat někteří obyvatelé městské části, mezi nimi i Štylerovi rodiče.

„Držíme mu palce, aby se mu to podařilo. Dělal pro to strašně moc,“ říká Hana Štylerová. Sice seděla až v zadní řadě, ale na svého syna měla dobrý výhled. Když komise vyhlásila výsledky tajné volby, byla mezi těmi, kteří tleskali nejhlasitěji.

„Děkuji vám všem za podporu. Budu se snažit být takovým starostou, abych i na konci tohoto volebního období se svojí radou dostal stejný potlesk,“ uvedl hned po zvolení Jiří Štyler.

Do čela radnice se Jiří Štyler dostal po třinácti letech politické angažovanosti. Začínal jako člen občanského sdružení, před čtyřmi lety zasedl v opozičních lavicích jako člen zastupitelstva za Hnutí pro Prahu 11.

V letošních komunálních volbách se karty obrátily, hnutí Jiřího Štylera získalo ve volbách 18 z celkových 45 křesel. Spolupracovat bude s ANO 2011 a TOP 09. Hlavní prioritou nové koalice bude navrátit radnici dobrou pověst a vyrovnat její rozpočet.

„Rozpočet na rok 2015 je 150 milionů v mínusu a my se rozpočtovými opatřeními a hrubými škrty musíme dostat na nulu. Bude to řehole pro nás i pro naše občany,“ konstatuje Jiří Štyler.

Nová koalice prověří dřívější zakázky

Nová koalice chce prověřit i některé zakázky, které radnice uzavřela pod vedením Dalibora Mlejnského, dnes nezávislého zastupitele, dříve dlouholetého člena ODS. Bývalému starostovi vyčítá údajně podezřelý rozprodej obecních pozemků.

„Obhajuji to tak, že jsme vždycky jednali přesně podle zákonů a na tom si trvám. Všechny prodeje měly sloužit k tomu, abychom získali finanční prostředky na vybudování nebo regeneraci infrastruktury. Kromě toho jsme rozprodávali pozemky, to je pravda, ale vždycky podle zákona,“ dodává Dalibor Mlejnský.

Kvůli obchodu s obecními pozemky obvinila policie 40 dřívějších i současných zastupitelů Prahy 11. Podle útvaru pro odhalování organizovaného zločinu byly pozemky prodány za zvlášť nevýhodných podmínek.

autor: Magdaléna Medková
Spustit audio

Více z pořadu