Vánoční nákupy: Plusy a mínusy nákupů na internetu

13. listopad 2013
Žurnál servis

V listopadu 2013 připravil Žurnál servis sérii příspěvků o Vánocích a o tom, jak výhodně a efektivně pořídit dárky. Seriál připomínáme na webu, protože většina doporučení je stále platných. Čtvrtý rozhovor jsme věnovali nákupu dárků na internetu a tomu, na co si dát v takovém případě pozor.

Miloš Borovička, právník dTestu, má jasno: Nakupovat na internetu je rozhodně dobrý nápad. „Nákup z pohodlí domova, a pokud si vybereme prověřený obchod, nemusíme mít ani strach z reklamace nebo případně z vrácení zboží. Co se týče třeba poštovného, vždycky ho musíme zaplatit, ale zase nám to kompenzuje ušetřený čas – nemusíme nikam jezdit,“ vypočítal výhody nákupu v eshopech.

Možnost vyzkoušet si zboží v klidu domova je také příjemná. „Sice s sebou nese náklady, ale zase – tak, jak si zboží vyzkoušíme doma, to těžko uděláme na té kamenné prodejně,“ připomněl právník.

Největším rizikem proto je, že si zboží pořídíme v nesolidním obchodě. Tomu se ovšem dá do značné míry předejít – například tím, že budeme nakupovat jen v prověřených eshopech.

A nemusíme spoléhat jen na vlastní zkušenost nebo reference od známých. „Poznat je můžeme podle certifikátů, které vydávají spotřebitelská sdružení nebo asociace prodejců – ty certifikáty bývají prokliknutelné, můžeme se podívat na stránky toho, kdo je udělil, zdali je obchod ověřitelný a zdali je certifikát platný,“ vysvětlil Borovička.

Čtěte také

Tomu, že jste narazili na podvodníka, může nahrávat i situace, kdy obchod nepřijímá platby až po doručení. „Vždy si dávejme pozor na podezřele nízkou cenu, to už věstí, že něco nemusí být v pořádku. Pokud je například nízká cena za aktuální, módní zboží, a přitom nelze v eshopu napoprvé nakoupit na dobírku, tak bychom měli zbystřit,“ varoval právník.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio