České vzdušné síly chtějí více gripenů, reagují tak na situaci v Evropě

Čeští armádní letci by rádi navýšili počet gripenů. Důvodem je zhoršující se bezpečnostní situace v Evropě. Celkový počet nadzvukových letounů by prý mohl v České republice stoupnout ze 14 na 20 strojů. Podle Generálního štábu ani ministerstva obrany však není tato otázka aktuální.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

JAS-39 Gripen české armády

JAS-39 Gripen české armády | Foto: Petr Medek

„Musíme reflektovat situaci, která je ve světě a která se dramatizuje. Není čas zavírat oči před tím, co nás v budoucnu může pravděpodobně čekat. Situace ve světě se nebude zklidňovat, to je pouze sen,“ říká velitel vzdušných sil, brigádní generál Libor Štefánik.

Více letounů by našlo využití při hlídání vzdušeného prostoru, ale i při dalších činnostech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úvahy o možném navýšení počtu gripenů přiblížil bývalý náčelník Generálního štábu Jiří Šedivý

Za desetiletý pronájem 14 gripenů Česká republika zatím zaplatila 20 miliard korun. V ceně byly zahrnuté i náhradní díly, výcvik pilotů a mechaniků a „upgrade“ strojů. Vláda už podepsala prodloužení tohoto kontraktu. Pronájem dalších gripenů nyní není na stole.

„V Generálním štábu zatím nebyla projednána, ani na vyšší úrovni. Beztak nějaké navýšení počtu nadzvukových letounů gripen by v následujících letech ani nebylo na pořadu dne,“ poznamenává mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

A podobně se k tomu staví i Generální štáb. „Jedná se pouze o interní úvahy a vize do budoucna velitele vzdušných sil. V této chvíli ani v nejbližších letech není tato otázka na pořadu dne,“ dodává mluvčí Generálního štábu Jana Růžičková.

Přehrát

00:00 / 00:00

K otázce možného navýšení počtu gripenů mluvil zbrojní analytik Jaroslav Štefec

Gripeny vedle českého vzdušného prostoru nyní chrání také nebe nad Islandem, který nemá vlastní armádu. A poblíž islandského vzdušného prostoru údajně narůstají aktivity ruských vzdušných sil. Dříve se česká armáda podílela také na zajišťování bezpečnosti vzdušného prostoru Litvy, Lotyšska a Estonska.

I podle zbrojního analytika Jaroslava Štefce by letadla využití našla. „Osobně se domnívám, že by se ten počet letounů měl pohybovat někde kolem padesáti, abychom se mohli bavit o tom, že to je skutečně letectvo, které je skutečně schopné něco provést v případě nějakého rizika,“ myslí si Štefec.

JAS-39 Gripen | Foto: Český rozhlas

Michal Malý, Pavla Firbacherová, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme