Mezi bezdomovci přibývá mladých lidí a seniorů

11. listopad 2014

Počet bezdomovců v Plzni se za posledních 10 let zdvojnásobil. Ve městě se jich pohybuje zhruba 400. Část z toho tvoří matky s dětmi v azylových domech, zbytek lidé na ulici. Podstatná většina se pohybuje v okrajových částech města, nejvíce v Plzni na Doubravce.

Vedoucí Domova sv. Františka v Plzni Džemal Gërbani popisuje současnou situaci takto: "Máme čím dál vyšší podíl cizinců, především jsou to občani Slovenské republiky, ti tvoří až 25 procent naší klientely. Pak se taky zvyšuje počet mladých lidí a počet seniorů."

Ještě sice nemrzne, ale rána už bývají chladná, co má tedy Domov sv. Františka pro bezdomovce připraveno: "Především je to navýšení lůžkové kapacity nocleháren ze 46 lůžek na 57, plus ještě provozujeme tzv. teplou židli, aby tady mohli zdarma přečkat noc a někde neumrzli.

Teď ještě čekáme, až ještě trošičku přituhne a opravdu to zprovozníme." říká Džemal Gërbani. Podle něj kapacita Domova je dostačující, ale bývají nárazové týdny, někdy i měsíce, kdy je míst málo. Naštěstí ale v těchto případech pomáhá město Plzeň, které už třetím rokem přispívá dotací. Bezdomovci, kteří se do Domova sv. Františka už nedostanou, se mohou díky této dotaci ubytovat v levné komerční ubytovně. Takže se přes zimu prakticky nestává, že by Domov musel někoho odmítnout.

Domov sv. Františka nabízí bezdomovcům i další způsoby pomoci

Pro lidi bez domova je v Domově sv. Františka připravena i další pomoc, jak vysvětluje jeho vedoucí Džemal Gërbani.: " Naši klienti mohou jedenkrát v týdnu dostat potravinový balíček, potravinovou pomoc, každý den se tady mohou vysprchovat, toalety jsou jim k dispozici, mohou si zde vyprat prádlo, to stojí 10 korun náplň pračky, můžou si ho usušit. Je tady k dispozici ordinace praktického lékaře dvakrát v týdnu, plus psychiatr a jsou zde k dispozici sociální pracovníci, kteří s našimi klienty řeší nejrůznější problémy, počínaje získáním rodného listu, občanského průkazu přes evidenci na Úřadu práce, získání sociálních dávek, potom třeba nasměrování do nějakého zaměstnání atd."

V denním centru pro bezdomovce

Více než polovina plzeňských bezdomovců ale nehledá pomoc v Domově svatého Františka. Proto jeho pracovníci zřídili před půl rokem novou službu. Třikrát do týdne po dvojicích obcházejí bezdomovce přímo v terénu a snaží se jim pomáhat na místě.

autor: mkl
Spustit audio