Ve Velké Británii symbolizuje Den válečných veteránů vlčí mák

O Britech se právem říká, že mají ukázkový vztah ke svým válečným veteránům. Úcta a respekt k hrdinům se jim vštěpují už od raného věku. Kdekdo by se od nich mohl v tomto ohledu učit. Hlavní akce Dne veteránů sice Spojené království zažila už v neděli, ale i dnes Britové na válečné veterány vzpomínají. Mimo jiné tím, že mají v klopě květ vlčího máku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U londýnského Toweru bylo vysazeno 888 246 keramických květů vlčích máků

U londýnského Toweru bylo vysazeno 888 246 keramických květů vlčích máků | Zdroj: Reuters

Tato tradice se odvozuje od básně kanadského lékaře Johna McCraeho, který ji napsal v roce 1915 poté, co v bitvě u Yprů přišel o svého nejlepšího přítele. Báseň se jmenuje In Flanders Fields, Na flanderských polích, a popisuje, jak idylicky všude kolem kvetou vlčí máky, zatímco vojáci umírají.

Vlčí máky v klopě mají v listopadu politici, novináři, dokonce i sportovci. Odmítají je nosit jen přesvědčení pacifisté nebo lidé, kterým se nelíbí angažmá Británie v moderních konfliktech, protože se vzpomíná i na veterány třeba irácké nebo afghánské kampaně.

„Je to podle mě taková směsice historického pohledu a vděčnosti vůči těm, kteří byli připraveni obětovat za nás své životy. Jsme na všechny ty chlapce prostě pyšní. Na svého Marka myslím pořád a ani nemusím na nikom vidět vlčí mák. Ale ano, je tam v mé mysli určité spojení,“ říká o tradici nošení vlčích máků Margaret Evisonová, jejíž syn Mark padl v Afghánistánu.

Letos bylo bezesporu nejvýraznější připomínkou Dne veteránů doslova moře vlčích máků u londýnského Toweru. V posledních měsících se u Toweru "vysadilo" 888 246 keramických květů vlčích máků – za každého vojáka z Británie nebo kolonií, který padl v první světové válce, jeden květ.

Stala se z toho vyhledávaná atrakce, kdy se několikrát kvůli návalu lidí musela dokonce uzavřít nedaleká stanice metra.

Místo si přišla prohlédnout panovnice Alžběta II. i politické špičky země. Poslední květ dnes dopoledne zasadil 13letý armádní kadet. Držely se také dvě minuty ticha, což je obřadná událost, kdy dění v zemi opravdu na chvíli ustane.

Věnce, hymna a minuta ticha. Válečné veterány uctilo shromáždění na pražském Vítkově

Číst článek

Vztah Britů k válečným veteránům je vzorový. V Británii panuje trvalá snaha udržet vysoké povědomí o válečných konfliktech bez snahy válku glorifikovat. Jsou zde mnohá válečná muzea s interaktivními expozicemi, investuje se do restaurování vojenské techniky, vydává se spousta skvělých knih, připravují se tematické rozhlasové a televizní pořady.

Příkladný je i systém péče o válečné veterány, hlavně o ty těžce zraněné; vývoj protéz, rehabilitační střediska, bezprecedentní snaha začlenit invalidy zpátky do normálního života, aniž by často museli opustit armádu.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme