Podnikatelek v Česku přibývá. Byznys láká hlavně absolventky a ženy po mateřské

Stále více Češek se pouští do podnikání. V současnosti má živnostenský list zhruba 700 tisíc žen. Vyplývá to ze studie společnosti Bisnode. Byznys láká hlavně absolventky a ženy po mateřské dovolené, na trhu totiž chybí zkrácené úvazky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kalkulačka

kalkulačka | Foto: stock exchange

Živnostenský list má v Česku aktuálně více než dva miliony osob, z toho 65 procent připadá mužům a 35 procent ženám. Aktivně podniká ale jen zhruba 850 tisíc lidí.

Jen za poslední rok si živnostenský list nově založilo přes deset tisíc žen. Ve srovnání s muži je to dokonce desetkrát víc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Žen mezi živnostníky přibývá. Studii, která to uvádí, prostudovala redaktorka Zuzana Švejdová

Živnostenské listy jsou nejčastěji vydávány v oblasti zprostředkování a obchodu. Zatímco muži podnikají především v oblasti stavebnictví, provozu restaurací, dopravy a opraven automobilů, ženy se zaměřují na činnosti, které souvisí například s péčí o tělo nebo oblast účetnictví.

„Jsou to klasické obory týkající se zpracovávání účetnictví, v oblasti potravinářství, kosmetiky, drogerie, přímého prodeje, drobných služeb, ale v poslední době vidíme i zajímavý nárůst žen v podnikatelsko-manažerských pozicích v nových technologiích,“ upřesňuje Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků.

Ženám chybí zkrácené úvazky

Ženy ovládají spíš menší firmy. Převládají podnikatelky s ekonomickým vzděláním, ale i se vzděláním technického směru, které bylo dříve přisuzováno hlavně mužům.

Nejčastěji se do podnikání pouští ženy mezi 20 a 35 lety, tedy hlavně absolventky a ženy po mateřské dovolené. V Česku totiž chybí částečné úvazky, které by umožnily ženám skloubit práci a výchovu dětí.

Největší podíl žen mezi živnostníky pak je v Praze, Moravskoslezském a Středočeském kraji. Nejméně jich je naopak na Vysočině a ve Zlínském kraji.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme