V Ostravě vzniká vyhlídka pro odvážné. Nová prosklená terasa roste na vrcholku vysoké pece

Je jí skoro 180 let, měří přes 50 metrů a reziví, přesto pořád roste do výšky. Jde o nejstarší vysokou pec v Ostravě, která patří k největším lákadlům průmyslového areálu Dolních Vítkovic. Brzy bude ale ještě atraktivnější. "Stará dáma", jak se Vysoké peci č.1 přezdívá, se totiž v těchto dnech rozrůstá o speciální nadstavbu. Z dálky připomíná obří ocelovou korunu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled z vysoké pece

Pohled z vysoké pece | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

„Bude to vyhlídka, kde budete stoupat po lávce nahoru, až na samotný vrchol téměř do 80 metrů. Adrenalinová bude proto, že bude celá z děrovaného plechu. Pod sebou tak uvidíte celou tu hloubku,“ říká Petr Koudela, výkonný ředitel areálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nová terasa roste na vrcholku vysoké pece v Dolních Vítkovicích. Kristýna Daňková byla u toho, když jeřáb nasazoval poslední část konstrukce

Poslední část kovové konstrukce se montovala na zemi. Má téměř 40 tun a zvedl ji téměř stometrový jeřáb.

Podle vedoucího projektu Aleše Zemánka je nejhorší samotná montáž: „Usadit korunu je jednoduché, ale dát dohromady celou nástavbu bylo velmi složité. Je to systém táhel, konstrukce je tedy zavěšená, není postavená.“

Tým, který má montáž na starosti, má s podobnými projekty zkušenosti. Byli to právě oni, kdo před několika lety zvedali střechu nedalekého plynojemu Gong.

„Bude tady zázemí pro návštěvníky, pro turisty. Mohl by tady být klub. Předpokládáme, že tady bude i kavárna, aby si návštěvníci mohli užít vyhlídku z interiéru. A zároveň aby se tady daly dělat doprovodné akce,“ vypočítává další možné využití nástavby Petr Koudela.

Než ale vyhlídka dostane svoji definitivní podobu, tedy i se skleněným opláštěním, ještě chvíli to potrvá. Otevřít by se měla na jaře příštího roku.

Vítkovické železárny | Foto: Michal Jindra

Kateřina Daňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme