Muž, který měl zabít Usámu bin Ládina, promluvil v televizi o detailech operace v Pákistánu

Americká televize Fox News odvysílala exkluzivní rozhovor s mužem, který tvrdí, že zastřelil někdejšího vůdce Al-Káidy Usámu bin Ládina. Robert O'Neill ani další členové komanda Navy Seals prý před operací v Usámově pákistánském bydlišti neočekávali, že se z mise vrátí domů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Usáma bin Ládin

Usáma bin Ládin | Foto: Federal Bureau of Investigation

„Řekli nám několik jmen, která nedávala smysl. Několik dalších dnů jsme se bavili o jednotlivých osobách, proč by to měl být ten nebo onen. A nakonec jsme na to přišli, je to Usáma bin Ládin, pojedeme pro něj,“ uvedl Robert O'Neill.

Osmatřicetiletý O'Neill, který v roce 2012 odešel do výslužby, už dříve svou verzi příběhu popsal anonymně časopisu Esquire. Svou identitu se chystal odhalit až v televizním rozhovoru, zprávy o připravovaném interview ale ostatní bývalé členy zmíněné elitní jednotky rozhořčily.

O'Neill ve svém popisu událostí v Abbottábádu uvedl, že on a další člen týmu - jehož totožnost zůstává v tajnosti - vyšli po schodech do třetího patra bin Ládinova domu a spatřili, jak terorista vyhlíží ze dveří jednoho z pokojů.

Nejmenovaný voják, který kráčel první v zástupu vojáků, na něj podle O'Neilla vystřelil, ale minul. O chvilku později prý O'Neill vešel do této místnosti a vůdce Al-Káidy zabil ranou do hlavy.

Představitelé Pentagonu O'Neillův popis útoku na vůdce Al-Káidy nepotvrdili, ani nevyvrátili. Šéfové zvláštních operací ale před 14 dny poslali všem příslušníkům jednotek SEAL dopis, v němž je vyzývají, aby dodržovali pravidlo mlčenlivosti.

Bin Ládinovo tělo bylo po smrti pochováno do moře.

Nejhledanějšího teroristu světa Usámu bin Ládina zabil tým amerických speciálních sil v domě v malém městě Abbottábád, necelých sto kilometrů od pákistánského hlavního města Islamabádu.

Původem Saúdský Arab bin Ládin stál mimo jiné za teroristickými útoky z 11. září 2001, které si vyžádaly několik tisíc lidských životů.

Lov na tohoto bohatého Saúda ale USA vyhlásily až po leteckých útocích na New York a další místa z 11. září 2001. Ani vypsání vysoké odměny ale nevedlo k jeho dopadení.

Kromě útoků na množství vojenských, diplomatických, správních i turistických cílů je bin Ládin spojován i s pokusem o atentát na bývalého prezidenta USA Billa Clintona na Filipínách či s atentátem na egyptského prezidenta Husního Mubáraka v Etiopii.

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme