Tribunál v Haagu propustil z vazby srbského nacionalistu Šešelje. Kvůli zdraví

Do Bělehradu se vrátil srbský nacionalista Vojislav Šešelj. Mezinárodní soudní tribunál pro bývalou Jugoslávii ho dočasně propustil z vazby ze zdravotních důvodů - Šešelj trpí rakovinou tlustého střeva a v poslední době se objevily metastázy i v dalších orgánech. Politik čelí obviněním z válečných zločinů během války v bývalé Jugoslávii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Haag ICC - Mezinárodní trestní tribunál

Haag ICC - Mezinárodní trestní tribunál | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Na bělehradském letišti bývalého šéfa Srbské radikální strany bouřlivě vítali jeho stoupenci. Srbští politici jeho návrat ignorují a to včetně někdejších spolustraníků - dnešního premiéra i prezidenta.

Z vězení se Šešelj dostal po více než 11 letech ve vazbě, aniž by se dočkal rozsudku, protože proces zdržuje neustálými stížnostmi.

Srbsko se muselo zaručit, že zůstane v domácím vězení, nebude kontaktovat oběti zločinů ani se veřejně vyjadřovat k případu a do nemocnice ho bude vždy doprovázet policejní eskorta.

Navíc se musí na vyzvání soudu vrátit do Haagu. Za stejných podmínek se mohl Šešelj dostat na svobodu už v červnu, tehdy je ale odmítl.

Vůdce srbských nacionalistů je obviněný ze zločinů proti lidskosti a podílu na etnických čistkách proti nesrbskému obyvatelstvu v Chorvatsku, Bosně a severním Srbsku. On sám tvrdí, že vinu nelze prokázat. Tribunálu se dobrovolně vzdal v únoru 2003.

Ondřej Bouda, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme