Desítky hasičů cvičily záchranu lidí z lanovky na Sněžku

Hasiči z Královéhradeckého kraje dnes dopoledne cvičili záchranu lidí z lanovky na nejvyšší horu České republiky. Jde o vůbec první výcvik družstev na nové kabinové lanovce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lanovka na Sněžku

Lanovka na Sněžku | Foto: Stavba roku

Hlavním cílem cvičení je prověřit evakuační plán lanovky. Důležité ale je, aby si sami hasiči vyzkoušeli, jak taková záchrana lidí z kabinové lanovky vypadá. K tomu mají v době odstávky lanovky ideální příležitost.

Do Pece pod Sněžkou dorazilo v devět hodin celkem 40 hasičů, a to například z Hradce Králové, Trutnova, Náchoda nebo Rychnova nad Kněžnou. Na Sněžku přijeli s plnou výzbrojí – s nejrůznějšími lany, sedáky a ostatními pomůckami na lezení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cvičení hasičů na Sněžce sledovala redaktorka Kateřina Kohoutová

Hlavní cvičení začalo v deset hodin. Lanovka vyvezla figuranty na stanici Růžová hora.

Podobná cvičení se dějí i na ostatních lanovkách v Krkonoších. Nejčastěji evakuaci pasažérů trénují členové horské služby. Stále častěji při cvičeních spolupracují s hasiči a záchranáři. Důležité je, aby byli dostatečně připraveni na situaci, která může vést až k evakuaci lidí.

Ze zákona musí být lanovka od začátku záchrany do dvou hodin evakuována. Dolní úsek lanovky na Sněžku je v dost náročném terénu, proto je zapotřebí, aby záchranáři měli velmi dobrou fyzickou kondici.

Kateřina Kohoutová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme