Mechanický betlém v Sušici se zastavil. Dobrovolníci hledají cesty, jak ho opravit

Mechanický sušický betlém se po deseti letech provozu zastavil. Jeden z jeho autorů navíc letos zemřel a ke složitému elektrickému mechanismu nezanechal žádnou technickou dokumentaci. Na betlému teď v místním muzeu pracují elektrikáři a modeláři. Do Vánoc ho chtějí opět rozpohybovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Betlém, Sušice

Betlém, Sušice | Foto: Jitka Englová

Řada věcí se už podařila opravit a zprovoznit. Například objekt kovárny a model katru.

„Katr je pila, která nařezávala kmeny na prkna,“ upřesňuje ředitelka muzea Zdeňka Řezníčková.

Sušický mechanický betlém se zastavil v červenci. Podle ředitelky už potřeboval zásadní rekonstrukci.

„Jeden z autorů – Pavel Svoboda – s tím počítal. Bohužel ale v květnu nečekaně zemřel. Nám se ještě dva měsíce podařilo betlém udržovat v chodu, ale pak už jsme ho museli odpojit, protože byly velké problémy s elektroinstalací. Další problém byl ten, že si pan Svoboda všechno nosil v hlavě, věděl, kam sáhnout, když se něco nehýbalo. Jeho smrtí tohle vše odešlo s ním.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O sušickém mechanickém betlému, který opravují dobrovolníci, natáčela redaktorka Jitka Englová

Dobrovolníci, kteří betlém opravují, by chtěli zachovat alespoň to, co je nejblíže divákovi. „Aby se betlém oživil tekoucí vodou. To znamená nechat náhon vody na pile, a aby na náměstí stříkala kašna,“ říká Karel Hájek, který se podílí na současné opravě.

Podle něj se už závady našly, hlavním problémem je zavést elektriku k jednotlivým figurám.

Betlém má přibližně 400 figur, 200 z nich je pohyblivých. „Motorů je celkem 38 a skoro každý je jiný. Takže teď objevujeme, jak to nahradit. Jsme tu taková důchodcovská trojka, která to bere jako výzvu. Do Vánoc to musíme dát dohromady," věří Karel Hájek.

Betlém, Sušice | Foto: Jitka Englová

Sušický mechanický betlém se rozkládá na ploše 16 metrů čtverečních. Kromě významných památek Sušicka představuje i tradiční šumavská řemesla - jako je plavení dřeva, sklářství, sirkařství nebo rýžování zlata. Během adventu už by měl být opět přístupný.

Betlém, Sušice | Foto: Jitka Englová

Jitka Englová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme