Na vybraných silnicích I. třídy se zvýší rychlost na 110 kilometrů v hodině

Na vybraných silnicích první třídy budou moci řidiči od ledna 2016 jezdit 110kilometrovou rychlostí. Rozhodla o tom vláda. Dosud byla maximální povolená rychlost na takových úsecích 90 kilometrů v hodině.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silnice z Pardubic do Hradce Králové

Silnice z Pardubic do Hradce Králové | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Zvýšení rychlosti platí jen pro silnice první třídy, které splňují stejné podmínky jako dálnice. Jde především o čtyřproudové silnice se svodidly, která oddělují jízdní pásy.

Navíc by v okolí neměla být křižovatka nebo třeba autobusová zastávka.

Návrh takzvaného vymezení kategorií a tříd dálnic a silnic počítá se zrušením kategorie rychlostní silnice, které laická veřejnost někdy zaměňuje za dálnici a které se nově stanou tzv. dálnicemi druhé třídy. Už nyní je na nich maximální povolená rychlost 130 km/h, takže reálný dopad pro řidiče to ale mít nebude.

Pro motoristy je tak důležitější rozdělení silnic prvních tříd na dvě kategorie. V úsecích, které jsou směrově oddělené, navrhuje ministerstvo dopravy povolenou rychlost zvýšit o 20 kilometrů v hodině na 110 kilometrů za hodinu.

U silnic, kde mezi směrovými pruhy svodidla nebo jiný zádržný systém není, bude ponechána maximální rychlost 90 kilometrů v hodině.

Silnice navržené pro zvýšení rychlosti na 110 km/h | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme