Do týdne padne komunismus, sázeli se studenti 14. listopadu 1989

14. listopad 2014

Už na začátku listopadu roku 1989 padla Berlínská zeď, symbol rozdělené Evropy. Na jedné straně stály západní státy a na straně druhé blok pod nadvládou Sovětského svazu. Zatímco v Polsku už jednali komunističtí politici s disidenty, v Československu panoval relativní klid. Vládnoucí komunistická strana nepřicházela s žádnými ústupky.

Byli to pražští studenti, kteří od září připravovali na 17. listopad pochod k uctění památky studenta Jana Opletala, kterého za války zavraždili němečtí okupanti. 14. listopadu 1989 připravovali vysokoškolští studenti transparenty, sháněli svíčky a květiny. Pojďme se podívat, jak to na pražských kolejích vypadalo.

Jsou tři dny před pochodem a mladí lidé na pražském Strahově vyrábějí nejrůznější transparenty. Mají bílá prostěradla, kam píší černou barvou hesla: „Studenti, už nikdy o nás bez nás!“ nebo „Studenti všech fakult, spojte se!“

Diskutovali u pomníku Karla Hynka Máchy

Pochod vládnoucí komunistické úřady oficiálně povolily. Koná se pod záštitou jediné oficiální studentské organizace v zemi – Socialistického svazu mládeže. Na Strahově se však rozléhají písně, které na veřejnosti nesmějí zaznít. Třeba zpěv duchovního Svatopluka Karáska.

Studenti, kteří pochod připravují, nemají nic společného se Socialistickým svazem mládeže. Jeho pomoc však potřebovali. Proto se už na začátku měsíce scházeli v mrazu a tmě na Petříně u pomníku Karla Hynka Máchy.

Diskutovala tam hodiny asi dvacítka lidí. Jde hlavně o ty, kteří se hlásí k nezávislému studentskému sdružení Stuha. Hnutí odvodilo svůj název od trikolory. Právě jejich nošení na klopě znamená provokaci a vzdor. A také docílili toho, že se k organizaci pochodu připojila i pražská organizace Socialistického svazu mládeže, což vedlo k povolení demonstrace.

Dav lidí na Jungmannově náměstí

Kdo se hlásil ke Stuze?

Do Stuhy patří mimo jiné děti předních disidentů, například bratři Bendovi nebo sourozenci Dienstbierovi a Uhlovi. Nebo student pedagogické fakulty Michal Semín a Martin Klíma, který má na pražském Albertově už pozítří přednést projev.

Kolují také zprávy o sázkách. Třeba student Martin Benda, syn disidenta Václava, se sází o láhev, že do týdne padne komunismus. Ostatním se to zdá jako dobrý vtip.

Šimon Pánek, další výrazný představitel studentů, se do konečných příprav pochodu nezapojuje, je mimo Prahu. I on už dřív se Stuhou usiloval třeba o zrušení zákona, který nařizuje, aby se studenti nesdružovali jinak než prostřednictvím Socialistického svazu mládeže.

autor: hla
Spustit audio