Společnost ČEZ přišla o více než třetinu zisku. Důvodem jsou nízké ceny elektřiny a mírná zima

Největší český výrobce elektřiny, společnost ČEZ, zveřejnila hospodářské výsledky za tři čtvrtletí. Její čistý zisk meziročně klesl o 38 procent na 19,6 miliardy korun. Důvodem jsou nízké ceny elektřiny, mírná zima a s tím související nižší spotřeba elektřiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Tržby se meziročně snížily o devět procent na 147 miliard korun. Většinu tržeb společnosti tvoří prodej silové elektřiny. Jenže její ceny kvůli nejistotě na trzích v posledních letech výrazně klesly. Zatímco ještě před pěti lety se cena pohybovala okolo 80 eur za megawatthodinu, teď stojí zhruba 35 eur.

Společnost se proto rozhodla snížit stálé náklady. V následujících dvou letech plánuje uspořit 16 procent právě na provozu. Jen v příštím roce by mělo jít o úsporu kolem pěti miliard korun. Firma navíc nedávno oznámila, že bude také propouštět.

Skupina ČEZ - vývoj čistého zisku (1999 - 2013, 3. čtvrtletí 2008 - 2014) | Foto: ČTK

ČEZ navíc řeší i ztrátové aktivity v zahraničí. Firma jednorázově odepsala majetek v objemu 2,6 miliardy korun. Zároveň se ale projevil i pozitivní dopad vývoje vztahů s albánskou vládou, díky kterému ČEZ zvýšil celoroční výhled.

ČEZ koupil v Albánii distribuční společnost, jenže země loni odebrala firmě licenci a ČEZ tak přišel o investované miliardy. Teď se ale podařilo dosáhnout vyrovnání s Albánií a ČEZ by tak měl dostat postupně 100 milionů eur - v přepočtu zhruba 2,8 miliardy korun, jak potvrzuje i generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš:

„Jsme přesvědčeni, že do roku 2018 dostaneme těch sto milionů eur. K dnešnímu dni už máme na účtu 15 milionů eur a těch zbývajících 85 dostaneme v ročních pravidelných splátkách.“

Společnost naznačila, že by mohla v dohledné době oznámit i novou akviziční příležitost. Počítá s tím, že na rozdíl od dřívějška by se nákupy firem měly týkat především středoevropského regionu. Podrobnosti ale vedení nechtělo komentovat.

Zatím není jasné, jaký zisk bude společnost mít za celý rok. Od toho se bude odvíjet i výše dividend. Podle analytika společnosti HB Securities Petra Hlinomaze by výše mohla být obdobná jako loni:

„ČEZ navýšil svůj výhled do konce roku, což zvyšuje naději na to, že by dividenda mohla zůstat ve stejné výši - to je zhruba 40 korun na akcii.“

Výši dividendy ale navrhne představenstvo až v příštím roce a poté návrh musí schválit valná hromada, což je obvykle v létě.

Skupina ČEZ - zahraniční majetkové účasti | Foto: Český rozhlas

Elektrárny a teplárny skupiny ČEZ v ČR | Foto: Český rozhlas

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme