Velká Británie se těžko vyrovnává s dopingem svých bývalých sportovců

Antidopingový zákon v Německu ukazuje, že v zacházení s uživateli podpůrných látek jsou západní sousedé na špici. Předvedli to už při vyrovnávání se s dopingovou minulostí po pádu komunismu, v čemž pokulhává nejen Česko, ale třeba i Velká Británie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doping - ilustrační foto

Doping - ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

„V roce 1987 jsem se obrátil na tehdejší špičkové britské atlety a řekl jim: ‚Nebudu nikoho jmenovat, ale potřebuju znát pravdu.‘ A medailisté ze světových šampionátů mi potvrdili, že dopovali a dopují,“ vzpomíná sportovní novinář Pat Butcher.

„Nejprominentnějším britským atletem, který byl usvědčen z užívání zakázaných látek, je dodneška sprinter Dwayne Chambers. Jsem ale stoprocentně přesvědčený o tom, že dopovaly hvězdy britské atletiky 60. let i někteří britští olympijští medailisté z poslední dekády," dodává publicista.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novinář Pat Butcher a bývalá antidopingová komisařka Michele Verrokenová přemýšlí o dopingu ve Velké Británii

V současné době píše Pat Butcher knihu o Emilu Zátopkovi. Ale věnoval se i státem podporovanému východoněmeckému dopingu, který byl podle něj svým rozměrem obludný. Z něj se zrodil třeba světový rekord Marity Kochové 47,60 na trati 400 metrů.

„To byl zcela mimořádný výkon, který v dohledné době nemůže překonat žádná běžkyně bez podpůrných prostředků. To samozřejmě neznamená, že se teď nedopuje. Teď jsme jen v období, kdy se situace trochu uklidnila. Východoněmečtí trenéři a lékaři svého času odhodili jakékoli zábrany,“ říká novinář.

Pat Butcher se v Londýně během festivalu Made in Prague pořádaného Českým centrem, zapojil do zajímavé diskuse po promítání oceňovaného snímku Fair Play. Debata přinesla i otázku, proč se nenajde víc sportovních ikon spíš dávnější minulosti, které přiznají užívání zakázaných látek.

Sportovcům v Německu hrozí za doping až 3 roky vězení

Číst článek

„Východoevropští sportovci mají pocit, že dopovali i všichni ostatní, což je ve filmu Andrey Sedláčkové dobře ukázané. Je tu podezření, že zakázané látky užívali taky Američané, že to zdaleka nebyla jen doména východního bloku," uvádí Michele Verrokenová, někdejší šéfka britského antidopingového výboru.

Špičkoví sportovci si podle Verrokenové myslí, že by byli stejně dobří i bez použití zakázaných látek. „Ptala jsem se na to Bena Johnsona, Dwayna Chamberse a dalších a všichni byli přesvědčení o tom, že by dosahovali skvělých výkonů i bez dopingu. To je kompromis, který museli uzavřít sami se sebou.“

Tento postoj je podle Michele Verroken typický pro nedávné dopingové hříšníky z řad cyklistů, jako jsou Lance Armstrong nebo Tyler Hamilton. Ti kapitulovali až pod tíhou důkazů a bez přílišného omlouvání stále opakují, že hlavní součástí výkonu byla stejně jejich dřina.

Jiří Hošek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme