Pětice velkých bank dostala vysoké pokuty za manipulace na devizových trzích

Až na celkových 75 miliard korun se vyšplhala pokuta pro pětici proslulých bank za manipulace na devizovém trhu. Jde o součást dohody, kterou s bankovními domy uzavřely britské, americké a švýcarské kontrolní úřady. Vyšetřování nepravostí při devizových operacích tím nekončí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

HSBC

HSBC | Foto: HSBC Bank

Za manipulace na trhu s použitím informací o záměrech klientů zaplatí nejvíce švýcarská banka UBS, v přepočtu skoro 15 miliard korun.

Citelný postih úřady vyměřily taky americkým bankám JP Morgan Chase a Citibank, stejně jako britským HSBC a Royal Bank of Scotland. Pokuta ještě čeká britskou Barclays, jejíž vyšetřování ještě neskončilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké banky jsou za manipulaci na devizových trzích stíhané a kolik za to zaplatí, zjišťoval zpravodaj ČRo Jiří Hošek

„Jde o vážný případ, protože veřejnost musí věřit finančním službám, které poskytují banky, a ty nás znovu zklamaly. Nejde navíc o jednorázové selhání,“ uvedl pro BBC šéf britského Úřadu pro finanční etiku Martin Wheatley.

Odhalení nepoctivého jednání na devizovém trhu v letech 2008 až 2013 vedlo k propuštění řady obchodníků a manažerů. V Británii se podle médií připravují i trestní stíhání některých osob.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme