Na Náchodsku zřejmě řádí žhář. Škoda je už 10 milionů

Už pět velkých požárů má pravděpodobně na svědomí žhář, který na Náchodsku zapaluje stohy slámy a sena. Zatím naposledy hořelo ve Všelibech nedaleko Červeného Kostelce a celková škoda už přesáhla 10milionů korun. Na případech tak pracují kriminalisté.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V areálu farmy ve Všelibách shořela uchráněná část stohu

V areálu farmy ve Všelibách shořela uchráněná část stohu | Foto: Hasičský záchranný sbor ČR

„My jsme viděli sanitky a hasiče, tak jsme se jeli podívat. Zastavili nás policisté, ptali se nás co tam děláme a kam jedeme. Chtěli vidět kufr, asi jestli tam nemám benzín, podle dokladů si opsali jména a pak nás pustili,“ popisuje Kristýna Burešová. Bydlí jen kousek od Všelib a na zatím poslední požár se s přítelem jela podívat.

Její vyprávění svědčí o tom, že policisté berou hrozbu žhářských útoků na Náchodsku vážně. Během toho posledního kontrolovali příjezdové cesty i samotné okolí požáru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Náchodsku pravděpodobně řádí žhář. Škoda je zatím 10 milionů…

„Máme stopy, máme zajištěná místa činu, ale z taktických důvodů ještě konkrétní poznatky zveřejňovat nemůžeme,“ říká Iva Ježková z krajského ředitelství policie v Hradci Králové. Podle ní zatím není jisté, že všechny požáry založil stejný pachatel, vyšetřování to ale zatím naznačuje.

V několika posledních týdnech hořelo dvakrát v Bohuslavicích nad Metují, dvakrát ve Všelibech a jednou v Kramolně. Při žádném z těchto požárů nebyl nikdo zraněn a nedošlo ani ke škodě na hospodářských zvířatech.

Podle psychologa Jana Huberta trpí žháři často poruchou osobnosti. Připadají si prý důležití a někdy i jako hrdinové: „Pachatele vzrušuje jednak oheň a také ten ruch okolo. Užívá si jakýsi pocit moci a významnosti co všechno způsobil. A v některých případech požáry zakládají lidé, kteří potom se i účastní hasicích prací a užívají si pocit hrdiny,“ vysvětluje.

Vyloučit se prý ale v podobných případech nedá ani motiv pomsty. Ten mívají lidé zatrpklí vůči konkrétní osobě nebo celé společnosti.


Zvětšit mapu

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme