Ruské bombardéry testují obranyschopnost Západu jako za studené války

12. listopad 2014

„Rusko narušuje vzdušný prostor a testuje připravenost evropské a americké protiletecké obrany tempem, který se v posledních dvou týdnech vyrovnal statistikám z dob studené války,“ uvedla v prohlášení Severoatlantická aliance.

Podle londýnských Timesů letos stíhačky NATO startovaly více než stokrát, aby zahnaly ruské bombardéry či špionážní letouny. Podle aliančních zdrojů to bylo zhruba třikrát častěji než v roce 2013.

K incidentům dochází i několik tisíc kilometrů od ruských hranic, a sílí tak obavy z rozsáhlejšího konfliktu či nekontrolované eskalace napětí.

„Ruské letouny se v posledních 14 dnech objevily na hranicích vzdušného prostoru Británie, Portugalska, Pobaltí i v Černomoří,“ řekl plukovník Jay Janzen, mluvčí nejvyššího velitelství spojeneckých sil v Evropě.

Vůbec nejvíc incidentů se odehrálo v Pobaltí a okolo Kaliningradu. Ruské bombardéry však byly spatřeny i zhruba 60 kilometrů od kalifornského či kanadského pobřeží.

Čtěte také

Letecký expert Paul Beaver připomíná, že za časů studené války se rekord pohyboval okolo 150 narušení leteckého prostoru ročně. „Tentokrát ale ruské stíhačky a bombardéry létají ve větších operačních skupinách, zatímco dříve to býval většinou osamělý stroj,“ dodal znalec.

Podle diplomatických zdrojů jde o nátlakovou akci prezidenta Putina, který chce Západu demonstrovat sílu. „Rozhodně si nemyslím, že by nás chtěli napadnout. Znepokojující je ale jejich představa, že Západ je pro Moskvu úhlavním nepřítelem,“ dodal nejmenovaný činitel.

„Rusové volí konfrontačnější letové trasy, ale jinak nám nedělají nic, například nezaměřují naše radary,“ upozornil šéf NATO v Evropě, generál Philip Breedlove. „Podle mého mínění nám hlavně chtějí ukázat, že jsou velmocí,“ dodal na brífinku v Pentagonu.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.