Munice z Vrbětic by mohla skončit v Květné u Poličky. Vláda zvažuje, že obnoví tamní sklad

Vláda zvažuje, že obnoví bývalý muniční sklad v Květné na Svitavsku. Jednat o tom bude příští týden. Právě v Květné by mohla skončit munice z vybuchlého skladu ve Vrběticích na Zlínsku. Po jednání kabinetu to dnes řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policista upravuje pásku vymezující nepřístupný prostor v okolí muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku

Policista upravuje pásku vymezující nepřístupný prostor v okolí muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku | Zdroj: ČTK

Podle ministerského předsedy by se měl sklad, který stát zrušil loni, obnovit co nejdříve.

„Na následujícím jednání vlády by ministerstvo obrany mělo předložit materiál, který by už řešil otázky související se zprovozněním bývalého muničního skladu v Květné u Poličky tak, aby se tam ty věci právně a technicky připravili, a jakmile bude možné začít převoz munice, tak aby k němu došlo,“ řekl Sobotka.

Muniční sklad ve Vrběticích explodoval 16. října. Od té doby se z něj skoro měsíc ozývaly další a další výbuchy, naposledy včera. Pyrotechnici mohou na místo, až uplyne sedm dní bez výbuchu.

Odhad množství munice, která ve Vrběticích je, se dost liší – od tisíce tun až do 15 tisíc tun. Okolí skladu je v současnosti uzavřené a dohlížejí na něj společné hlídky vojáků a policistů.

Věra Pfeifferová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme