Zájem o nosorožčí rohy ve Vietnamu klesá, kampaň podporují i státní média

Obchod s nosorožčími rohy je výnosnější než prodej drog nebo zlata. Kilogram rohoviny lze na černém trhu prodat za v přepočtu 1,25 milionu korun. Zákazníci z Číny a Vietnamu věří v zázračné a léčivé účinky rohů. Pomocí osvěty a vysvětlovacích kampaní se ale ve Vietnamu podařilo zájem o nosorožčí rohy snížit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nosorožec s uříznutými rohy

Nosorožec s uříznutými rohy | Foto: RhinoConservation.org

„Každý den jsou v Jihoafrické republice zabiti tři nosorožci jen proto, aby došlo k uspokojení poptávky po jejich rozích v zemích, jako je Vietnam,“ upozorňuje nevládní organizace Education for Vietnam v jednom z televizních spotů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kilo nosorožčí rohoviny lze na černém trhu koupit za zhruba 1,25 milionu korun. Zájem Vietnamců o ni ale klesá. Natáčel zpravodaj Robert Mikoláš.

„Nosorožčí rohy nemají žádný magický účinek ani nepředstavují nějaký symbol. Jejich složení je podobné tomu, jaké má třeba roh buvola,“ snaží se organizace vysvětlit Vietnamcům.

Podobná slova vysílají i státní média. Také web vládní komunistické strany zveřejnil záběry z demonstrativního ničení rohoviny, ke kterému došlo na konci září v české Zoo Dvůr Králové.

„Nic s tím nevyléčíte. Nosorožčí rohy nemají žádné léčivé účinky. Popravdě řečeno jsou to jen rohy jako jiné - buvolí, kozí, býčí nebo jako lidské nehty. Dalo by se tedy s trochou nadsázky říct: ‚Kousejte si nehty a nemusíte zabíjet nosorožce,‘“ potvrzuje zástupce ředitele nemocnice v Hai Phongu, profesor Cong Bingh.

Tradice je ale tradice, i proto stále není problém rohovinu koupit přímo v centru Hanoje. Přestože už je to osm let zakázáno.

V ZOO ve Dvoře Králové nad Labem demonstrativně spálili nosorožčí rohovinu | Foto: Martina Mináriková

„Ano, mám. Je to ale hrozně drahé! Pět tisíc amerických dolarů za sto gramů,“ říká asi 40letá prodavačka v jednom z obchodů s tradiční medicínou a dodává:

„Vyléčí všechny druhy rakoviny. Je dobrý i na horečku, detoxikuje organismus a pro pány je výborný na potenci.“

Žádnou, natož závažnou nemoc ale rohy nevyléčí. Podobné názory jsou ve Vietnamu slyšet stále častěji.

„Nevím, kde se vzala historka o léčivých účincích nosorožčích rohů. Možná že si to vymysleli obchodníci, aby mohli dobře obchodovat, a co nejvíce na tom vydělat,“ myslí si profesor Bingh.

Zájem o nosorožčí rohy ve Vietnamu oproti předchozím letům poklesl, a to zhruba o třetinu.

Robert Mikoláš, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme