Kaczynski vyzval polskou premiérku k rezignaci, kvůli aféře s cestovními výlohami poslanců

Tři polští poslanci falšovali cestovní doklady. Museli kvůli tomu opustit opoziční stranu Právo a spravedlnost. Polská média teď zkoumají, kolik který poslanec za cesty utratil, a premiérka Ewa Kopaczová čelí výzvám k rezignaci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pravděpodobná příští polská premiérka Ewa Kopaczová

Pravděpodobná příští polská premiérka Ewa Kopaczová | Zdroj: Reuters

Poslanci Antoni Kamiński, Adam Hofman a Adam Rogacki připravili Sejm o zhruba tři tisíce zlotých, tedy v přepočtu asi dvacet tisíc korun.

Aféře se začalo přezdívat madridská, protože poslanci tvrdili, že jedou až do španělské metropole. Vyfasovali přitom peníze na opotřebení soukromých aut, diety a ubytování.

Ve skutečnosti ale letěli za zlomek ceny s nízkonákladovou leteckou společností. V kapse tak každému zůstalo dva a půl až tři tisíce zlotých – v přepočtu 15 až 20 tisíc korun.

Poslanci si příliš nepomohli tím, že s manželkami na palubě letadla chtěli konzumovat vlastní alkohol, což je zakázané. Pohádali se kvůli tomu s personálem, který dal tip novinářům. Ti pak zjistili, že poslanci měli oficiálně jet autem, a začali pátrat, proč nakonec letěli letadlem a tak lacino. A aféra byla na světě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o aféře falšování dokladů a cestovních výloh zjišťoval varšavský zpravodaj ČRo Vít Pohanka

Tři provinilé poslance jejich strana vyloučila. Na kauzu reagovalo i vedení polského Sejmu.

Přišlo se na to, že i jiní poslanci takto projezdí několik tisíc zlotých - tedy statisíce korun - ročně. Předseda dolní komory polského Parlamentu Radoslaw Sikirski proto včera oznámil:

„Šéf kanceláře Sejmu ustavuje ještě dnes komisi ve věci zahraničních cest poslanců. V jejím čele stane vnitřní auditor Sejmu.“

Sejm nyní čeká zpětný audit, v němž se bude zjišťovat, jestli a kdo z poslanců se takto mohl obohacovat.

Kvůli aféře polští poslanci ode dneška nesmějí autem služebně dál než do Bruselu.

Pro opoziční Právo a spravedlnost jde o nepříjemnou aféru, protože se za týden konají místní volby.

Předseda strany Jaroslaw Kaczynski přišel ve vyhrocené předvolební atmosféře s překvapivým tvrzením. Za všechno podle něj nese odpovědnost premiérka Ewa Kopaczová. Ještě jako předsedkyně Sejmu údajně špatně nastavila kontrolu, a proto má prý rezignovat.

Vít Pohanka, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme