Hendikepovaní lidé v Palestině cvičí a zahradničí, místní centrum finančně podpořili i Češi

Mentálně postižení mají život těžký všude na světě. O to více v Palestině, která nefunguje jako stát a řeší jiné zásadní problémy. Hendikepovaným proto pomáhají druzí. Rehabilitační centrum Star Mountain u Ramalláhu finančně podpořila i Česká republika.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Star Mountain, palestinské rehabilitační centrum pro handicapované. Na snímku třída pro středně pokročilé děti. Ve třídě jsou tři děti, učitelka (v šátku), švédská dobrovolnice (zády k objektivu) a matka jednoho z dětí (s křížkem na krku)

Star Mountain, palestinské rehabilitační centrum pro handicapované. Na snímku třída pro středně pokročilé děti. Ve třídě jsou tři děti, učitelka (v šátku), švédská dobrovolnice (zády k objektivu) a matka jednoho z dětí (s křížkem na krku) | Foto: Zdeněk Novák | Zdroj: Český rozhlas

Centrum nazvané Star Mountain tvoří skupina několika budov roztroušených kolem zahrady na vrchu kamenitého kopce. Slouží všem, ale především pomáhá dětem a dospívajícím.

„Máme asi 70 studentů, kteří tu chodí do školy pět dní v týdnu. Za asi stovkou dalších jezdíme do okolních vesnic a uprchlického tábora. Tam učíme hendikepované, členy jejich rodin a komunit, jak se k postiženým mají chovat a jak jim pomáhat v jejich přirozeném prostředí,“ přibližuje ředitelka centra Gháda Násirová.

Jednu z tříd pro středně postižené navštěvuje i malý Mustafa. Jeho rodina žije v asi deset kilometrů vzdáleném uprchlickém táboře al-Amarí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rehabilitační centrum v Palestině pomáhá především hendikepovaným dětem a dospívajícím. Finančně ho podpořili i Češi. Natáčel Zdeněk Novák.

„Hodně nám to pomáhá, hlavně jeho matce. S Mustafou je to těžké. Ani nemluvil, to se naučil až s pomocí lidí tady v centru. Teď jsou největší problémy s dopravou. Vozit ho sem každý den je velmi nákladné a komplikuje mi to i práci," vysvětluje jeho otec Mustafy.

Terapeuti se snaží v první řadě pomoci dětem začlenit se v co největší možné míře do běžného života. Méně vyspělým pomáhá arteterapie, tedy léčba pomocí kreslení a vytváření různých plastických obrázků.

Podle koordinátora mateřské a základní školy Omara Baghrútího ale pomáhají i nejrůznější druhy terapie.

„Pokročilejší třídu vezmeme do Ramalláhu na trh, kde se děti učí nakupovat a platit. Kromě toho mají pokročilé děti i speciální sportovní výuku. Chodí běhat, hrají fotbal nebo basketbal, i když jen v jednoduché formě," popisuje Baghrútí.

Řídíme se zásadou "ve zdravém těle zdravý duch", takže pečujeme i o jejich fyzickou kondici, dodává koordinátorka řemeslné výroby a arteterapie Hiba Umaríová.

„Pohyb jim všem chybí, protože si na ulici ani v rodinách nemají s kým hrát," upozorňuje Umaríová.

Plody z místní zahrady pomáhají centrum financovat

O zahradu, kde rostou meruňky, olivovníky nebo bylinky, se také starají děti. Některé její plody se prodají na trhu a pomáhají financovat centrum. Jiné se využijí v místní kuchyni.

Místní jídelna právě prochází rekonstrukcí. Přestavěla se a rozšířila i díky pomoci z Česka. Zatím jsou tu jen holé stěny, ale nade dveřmi už visí barevný nápis Welcome. Centrum má kromě finanční pomoci i další českou stopu.

„Patříme pod církev Moravských bratří, ale nejsou tu žádní Moravané. Pracují tu čistě Palestinci, ať už křesťané nebo muslimové. Uchováváme tady i ducha moravských tradic, hlavně na Vánoce," připomíná ředitelka Gháda Násirová

Středisko tak pomohla vybudovat církev, která navazuje na českou evangelickou tradici.

Star Mountain, palestinské rehabilitační centrum pro handicapované. Na obrázku nová jídelna rekonstruovaná a rozšířená s finanční podporou České republiky | Foto: Zdeněk Novák

Anna Jadrná, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme