Nedáte dopustit na turka? Zkuste kávu připravovat radši jinak, radí odborník

15. listopad 2014

Je pro vás den bez kávy jako ztracený? Máte rádi aroma a chuť tohoto povzbuzujícího nápoje? „Ochutnávejte různé druhy,“ radí odborník na kávu Daniel Kolský. A nemusíte se kvůli tomu vydávat na jih Ameriky. Zájemcům o kvalitní a cenově dostupnou kávu doporučuje české pražírny.

Na klasického českého turka bychom však podle Daniela Kolského měli raději zapomenout. Při jeho přípravě se totiž často používá nekvalitní přepražená káva. Ta bývá namleta na velmi jemno. Tím, že ji spolu s nápojem trochu vypijeme, pouštíme do těla brusný materiál, který působí na stěně žaludku a celého trávicího traktu. „Turek je nejhorší z možných způsobů příprav kávy,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

Češi však stále častěji dávají přednost jiným druhem kávy, ať už filtrované nebo překapávané kávy. Kávu byste měli zkoušet pít také bez mléka a cukru, abyste věděli, jak chutná bez dochucovadel.

A jakým druhům kávy dává přednost Daniel Kolský? „Africké arabiky. Jsou to divoké kávy, které si tu zatím budují prostor. Mezi milovníky kávy jsou oblíbené, ale ve většinové české společnosti rostou jen pozvolna,“ popisuje. Důvodem je jejich výrazná kyselost. „Je to jedna z chutí, která se pomalinku prosazuje,“ dodává.

Je pravda, že káva dehydruje? A jaké nejčastější mýty o kávě panují? Ptala se moderátorka Patricie Strouhalová.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio