Prahu povedou ANO, ČSSD a Trojkoalice, lídři podepsali koaliční smlouvu

Povolební vyjednávání v Praze skončila, zástupci hnutí ANO, ČSSD a Trojkoalice dnes podepsali koaliční smlouvu. Primátorský post by měla podle dohody obsadit Adriana Krnáčová z hnutí ANO. Definitivní už je i seznam jejích náměstků. Jedním z nich bude Matěj Stropnický ze Strany zelených, ke kterému původně měli výhrady Starostové a nezávislí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adriana Krnáčová

Adriana Krnáčová | Foto: Filip Jandourek

Vyjednávání o budoucí pražské vládě trvalo několik týdnů a všechny tři strany koalice musely udělat nějaké kompromisy. Ve výsledku ale jejich lídři mluví o shodě.

Budoucí primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO ocenila konstruktivní a tvořivý přístup koaličních partnerů při vyjednávání. Podpisem koaliční smlouvy ale podle ní práce vyjednávacích týmů nekončí.

Přehrát

00:00 / 00:00

ANO, ČSSD a Trojkoalice podepsaly v Praze koaliční smlouvu. Byla u toho reportérka Věra Masopustová

„Každopádně budeme pracovat na jednotlivých našich úkolech, sedmadvacátého (listopadu) bude ustavující zasedání magistrátu a pak doufáme, že převezmeme magistrát,“ řekla Krnáčová.

Dnes se také koalice definitivně dohodla na jménech náměstků primátorky. Spor byl u jména zástupce Trojkoalice Matěje Stropnického ze Strany zelených, který se nelíbil Starostům a nezávislým. Vadilo jim, že je moc levicový.

Nakonec se ale strany uvnitř Trojkoalice dohodly, Stropnický náměstkem bude a Starostové posílí v magistrátních výborech. Například radní pro životní prostředí a infrastrukturu Jana Plamínková bude i místopředsedkyní významného finančního výboru.

„Měli jsme na výběr, že buďto budeme trvat na svém zásadním odporu vůči levicovosti pana Stropnického, nebo bude koaliční dohoda. A máme-li postavit tyto dvě věci na misky vah, tak jsme skutečně usoudili, že pro komunální politiku jsou důležité spíš jiné postoje, a chtěli jsme, aby Pražané měli co nejdříve radu,“ vysvětlila za Starosty Plamínková změnu jejich postoje.

Výsledky voleb do městského zastupitelstva - Praha | Foto: Český rozhlas

Se svými kompetencemi i rozdělením funkcí jsou spokojení i sociální demokraté, potvrdil místopředseda pražské ČSSD Karel Březina.

„Jsem rád, že jsme tento projekt, který tady ještě nikdy nebyl a kde bude většina pouze jednoho jediného hlasu, úspěšně dotáhli do konce. Věříme tomu, že jak probíhalo věcně jednání, že tak bude probíhat koaliční spolupráce v nadcházejícím období,“ poznamenal.

K tomu, aby se Adriana Krnáčová stala pražskou primátorkou a aby radní převzali svou agendu, ale ještě něco podstatného schází. Ve funkcích je musí potvrdit celé zastupitelstvo, které by se mělo sejít 27. listopadu. Koaliční strany teď čekají jednání se všemi opozičními stranami o podpoře.

Věra Pfeifferová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme