V Česku chceme vyměnit až 120 tisíc zastaralých kotlů, říká ministr životního prostředí

„Podařilo se sice odprášit a investovat do velkých průmyslových zdrojů, to samé se ale nestalo v lokálních topeništích,“ vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec důvody, proč máme v Česku stále špatné ovzduší. Jak chce ministerstvo životního prostředí proti znečištění ovzduší bojovat? To nastínil v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou.

„ V horizontu několika příštích týdnů bychom chtěli s EK dokončit debatu a získat až 9 miliard korun z evropských fondů na výměnu významných částí lokálních topenišť v Česku,“ říká s tím, že kotlíků, které by se mělo pomocí peněz z fondů vyměnit, by mohlo být až 120 tisíc. „To je čtvrtina lokálních topenišť v Česku,“ dodává.

Čtěte také

„Jestliže říkáme špatný vzduch, tak už to není vzduch znečištěný oxidy síry nebo dusíku, jako to bylo dříve, ale především nás trápí prachové mikročástice, které na sebe vážou karcinogenní látky,“ vysvětluje s tím, že kromě lokálních topenišť je dalším problémem doprava. „Chybí obchvaty, přibývá nákladní dopravy,“ říká.

Čtěte také

A jak si poradíme s povinným tříděním bioodpadu a kovů od nového roku? „Významná část obcí už biodpad třídí, existuje systém pytlů a kompostáren,“ nastiňuje s tím, že v oblasti recyklace neplníme pravidla EU, za což nám hrozí poměrně velké sankce.

Rozšíří se letiště Vodochody? A kdy předloží ministerstvo životního prostředí zákon o národních parcích? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.