Munici ze zničeného skladu armáda přesune do Květné u Poličky

Armáda obnoví provoz muničního skladu v Květné u Poličky. Plánuje sem převézt materiál z vybuchlého skladu ve Vrběticích na Zlínsku. Celkem by mělo jít o čtyři tisíce tun střeliva a granátů. Zástupci ministerstva obrany, Pardubického kraje a obce o tom dnes jednali přímo v Květné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Armádní muniční sklad v Květné u Poličky

Armádní muniční sklad v Květné u Poličky | Foto: Pardubický kraj

Sklad v Květné je uzavřený od konce loňského roku. Než vojáci jeho provoz obnoví, musí areál zabezpečit, tedy postavit nové ploty, namontovat pancéřové dveře a provést další úpravy.

Místní obyvatelé z toho příliš nadšení nejsou a stanovili si důležitou podmínku, že areál bude střežit vojenská policie. Tento slib od ministerstva obrany získali.

„Na přechodnou dobu bychom zajistili jeho střežení vojenskou policií, což je jeden z požadavků místního obyvatelstva,“ potvrdil po jednání náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta. „Do budoucna bychom se snažili, aby celý tento sklad se stal součástí integrovaného záchranného systému,“ dodal.

Místo exploze ve Vrběticích stále není bezpečné

Sklad ve Vrběticích vybuchl 16. října, následkem toho v areálu vypukl požár. Z areálu se nadále ozývají nekontrolované exploze, naposledy včera před půlnocí.

Stále tak nezačala sedmidenní lhůta určená pyrotechniky k tomu, aby mohli prostor prohlásit za bezpečný a povolit odvoz munice z budov v areálu.

Vybuchlý sklad si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Dva její zaměstnanci jsou stále pohřešováni. Policie s armádou stále střeží okruh asi 1200 metrů od epicentra exploze.


Zvětšit mapu

Martin Hromádka, Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme