V kauze lékaře Bartáka vypovídal u soudu bývalý šéf vojenské tajné služby

Lékař Jaroslav Barták se dnes opět u libereckého soudu zpovídal z přípravy tří vražd a z vydírání. Podle spisu tak chtěl získat desítky miliónů korun, aby mohl utéct z vězení a odletět do Běloruska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud vynesl rozsudek v kauze lékaře Jaroslava Bartáka

Soud vynesl rozsudek v kauze lékaře Jaroslava Bartáka | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

U soudu dnes vypovídal bývalý šéf vojenské tajné služby Andor Šándor, který se měl stát obětí plánované vraždy. Vypovídal také Bartákův bývalý advokát Pavel Špaček, kterého měl obžalovaný vydírat.

Šándora chtěl Barták údajně nechat zabít nájemnými vrahy v metru, aby se mu pomstil za vyloučení z prestižního společenského klubu. Spoluvězeň Bartáka, který měl vrahy najmout, ale oznámil plán policii.

„Pro mě bylo rozhodující rozhodnutí policie, že to není namířeno proti mé rodině, ale pouze proti mně,“ řekl Šándor.

Žaloba tvrdí, že Jaroslav Barták hodlal vydíráním a fyzickým nátlakem získat od advokáta Pavla Špačka, který ho hájil v případu znásilněných a vydíraných asistentek, 20 milionů korun. Peníze chtěl údajně použit na útěk z vězení.

Špaček ale vylučuje, že by dokázal jako invalidní důchodce takovou sumu sehnat. Problémy mezi sebou podle něj neměli, Barták mu ale dlužil 8 tisíc korun.

„My jsme se jenom bavili o tom, aby mi zaplatit moje úkony,“ řekl.

Podle soudních znalců plánování vraždy nebo vydírání odpovídá Bartákově osobnosti a na svobodě by mohl být nebezpečný. Obžalovaný netrpí žádnou duševní chorobou, jde ale o nevyrovnanou osobnost s narcisní poruchou.

„Důležité je, že my jsme konstatovali, že ten člověk, ne že je zdravý, ale že netrpí žádnou poruchou, kvůli které by za sebe nebyl zodpovědný,“ vysvětlil znalec z oboru psychiatrie Jiří Švarc.

Barták si ve vězení odpykává 12letý trest. Nová obvinění, za která mu hrozí až výjimečný trest, odmítá. Podle něj je on sám obětí kriminálního prostředí.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme