Komise pracuje na reformě důchodového systému. Ve hře je i dělení prvního pilíře

Jedna z variant důchodové reformy, o níž diskutuje důchodová komise, je i rozdělení takzvaného prvního pilíře. Z části by tak lidé dostávali rovný důchod a z části by se jejich penze odvíjely od toho, kolik si vydělali. O možné podobě budoucího důchodového systému mluvili někteří členové důchodové komise na včerejší konferenci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důchodci, penzisti

důchodci, penzisti | Foto: Filip Jandourek

Do současného prvního pilíře přispívají všichni lidé povinně. Z hrubé mzdy v produktivním věku odvádějí na důchodové pojištění ve výši 28 procent nebo 25 procent, pokud vstoupili do druhého pilíře.

Odborná komise navrhuje, aby se tento první pilíř, ze kterého se v současnosti vyplácejí starobní důchody, upravil.

Podle poradce předsedy vlády a bývalého premiéra Vladimíra Špidly z ČSSD by bylo vhodné, kdyby změny směřovaly k zavedení systému NDC, tedy systému s individuálními účty.

Průběžný pilíř by zůstal, jen by v něm lidé měli svá konta s odvody. Podle toho, kolik by zaplatili na pojistném, by se jim vypočítal důchod. Systém by však garantoval i minimální penzi osobám s nízkými výdělky a odvody.

„Ta moje myšlenka byla nevytvářet zcela novou architekturu, nýbrž v rámci především současného průběžného systému udělat změny, které mohou být ve svém důsledku velmi významné. A druhá úvaha byla – protože existuje třetí pilíř a tam platí totéž – nezavádět žádný čtvrtý, pátý, šestý, nýbrž rozumným způsobem zreorganizovat ten, který nyní existuje,“ řekl Špidla.

Moc lidí ve třetím pilíři?

Třetí pilíř je doplňkovým spořením, do kterého lidé vstupují dobrovolně, mohou střádat libovolnou částku a stát jim vyplácí příspěvek.

Na konci třetího čtvrtletí v něm bylo zhruba 4,8 milionu lidí. Podle Asociace penzijních společností ubylo asi 130 tisíc střadatelů, podle člena důchodové komise Jaroslava Vostatka je však v tomto pilíři pořád účastníků moc.

„Tyhle pilíře ve světě jsou pouze pro střední třídu, to není pro chudé. Chudí jsou zabezpečení základním systémem, ať už je to rovný důchod na Novém Zélandu, v Nizozemsku nebo něco podobného ve Švédsku a tak dále, a k tomu ještě buďto nějaký systém sociálního pojištění nebo systém podnikových penzí propojený kolektivními dohodami, v podstatě do značné míry unifikovaný,“ poznamenal Vostatek.

Počet účastníků penzijního připojištění v transformovaných fondech 2000 - 2014 | Foto: ČTK

Na konferenci se také mluvilo o druhém důchodovém pilíři, jehož zrušení odsouhlasila tento týden současná vláda ČSSD, lidovců a hnutí ANO.

Zrušení druhého pilíře kritizují zejména TOP 09 a ODS, které ho v době Nečasovy vlády zavedly. Podle exministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09 tak Sobotkův kabinet rezignoval u penzí na princip zásluhovosti.

„Já neznám jiné řešení než druhý pilíř, který by mohl do penzijního systému do povinného pojištění dostatečně promítnout princip solidarity i princip zásluhovosti,“ uvedl Kalousek.

Michaela Marksová | Foto: Filip Jandourek

Podle současné vlády však byl druhý pilíř pro většinu lidí nevýhodný a lidé o něj neměli zájem.

„Podmínky druhého pilíře byly výhodné zejména pro lidi s vyššími příjmy. Tak tito lidé s vyššími příjmy ještě odebírali z toho veřejného pojištění peníze, takže to je poměrně absurdní situace,“ podotkla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD).

Rozhodnutí vlády se kromě opozice nelíbí také Asociaci penzijních společností – firmy totiž do systému investovaly stovky milionů korun.

„Bude na každé jednotlivé penzijní společnosti, jestli se bude se státem bavit o nějakých kompenzacích, ale myslím si, že právě ta rozhodnutí těch jednotlivých společností budou hodně záviset na tom, jestli a do jaké míry se vlastně změní a upraví ještě třetí pilíř,“ řekl mluvčí asociace Jan Sedláček.

Do druhého pilíře ještě mohou lidé vstupovat. Ministerstvo financí však zvažuje, že ho pro nové zájemce uzavře dřív, než pilíř zcela skončí, tedy před lednem 2016.

Zuzana Petráňová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme