Nový protiteroristický zákon nedovolí britským džihádistům návrat na ostrovy

Britové, kteří bojují v řadách džihádistů, se nebudou smět vrátit do Spojeného království. Zabránit by jim v tom měl nový protiteroristický zákon. Britská policie bude moci zadržet pasy džihádistů, kteří cestují například do Sýrie nebo Iráku. Legislativa také nedovolí přistát na britské půdě těm aerolinkám, které nedodrží bezpečnostní normy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovníci Islámského státu

Bojovníci Islámského státu | Foto: BBC, YouTube. com

„Musíme radikálním kněžím zakázat vstup do našich zemí. Vykořenit extremismus z našich škol, univerzit i věznic. Současně musíme spolupracovat s drtivou většinou muslimů, kterým se hnusí tento zvrhlý výklad islámu, který svedl některé naše občany. Musíme islám oslavovat jako velké náboženství míru,“ řekl britský premiér David Cameron.

Londýn chce přísněji kontrolovat britské občany, kteří se budou vracet z krizových oblastí, jako je Sýrie nebo Írán. V případě podezření, že se tam přidali k radikálním islamistům, nebudou do Británie vpuštěni.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přípravě nového protiteroristického zákona mluvil Pavel Novák

Domů se budou moci vrátit, jen pokud se nechají doprovodit policií a podřídí se jejímu dohledu. Úřady jim také mohou zrušit platnost pasů a umístit na seznam lidí, kteří nesmějí cestovat do ciziny.

Návrh zákona předloží premiér parlamentu zřejmě ještě v listopadu a očekává se, že bude přijat rychle.

Britský soud potrestal ženu, která poslala peníze manželovi bojujícímu za Islámský stát

Číst článek

Pavel Novák, mkp, kov, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme