Brněnská nemocnice u svaté Anny nabízí unikátní vyšetření oka, odhalí ohrožení diabetem

Lidé v Brně si u příležitosti Světového dne diabetu mohou nechat vyšetřit oči. Tamní nemocnice u svaté Anny má totiž speciální přístroj, který odhalí cukrovku právě vyšetřením oka. Dnes lidem nabízí prohlídku zdarma.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidské oko

Lidské oko | Foto: Fotobanka stock.xchng

Unikátní screeningový přístroj, který má na několik dnů k dispozici Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, měří přítomnost takzvaných glykovaných proteinů v oční čočce.

Měly by v ní totiž být bílkoviny, které na sebe nemají navázaný cukr. Ovšem při náběhu na cukrovku se na ně cukr váže. A přesně to přístroj odhalí až sedm let před případným propuknutím nemoci.

„Měří se jedno očko. To vyšetření trvá deset a patnáct vteřin,“ slibuje oční lékař Svatopluk Synek.

Přístroj rozpozná riziko až 7 let před případným propuknutím nemoci.

„Je to přesně to období, kdy je možné přijmout určitá dietní opatření tak, aby se to riziko vzniku diabetu podstatně snížilo,“ vysvětluje Synek.

Rizikovými skupinami jsou lidé s nadváhou nebo nepříznivou rodinnou anamnézou.

A právě léčba lidí, kteří ještě cukrovku nemají, ale mají hraniční hodnoty, je podstatně úspěšnější, než léčba diabetiků už diagnostikovaných.

Ti pak často potřebují pak nejen dietní opatření, ale musí používat preparáty na snížení hladiny cukru, buďto tablety ,nebo si musí píchat inzulin.

mkp, Martina Pelcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme