Méně brambor, více pomerančů. Jak se od roku 1989 změnila spotřeba potravin, alkoholu a cigaret?

V roce 1989 snědli průměrný Čech či Češka necelý kilogram čokolády, v současnosti se spotřeba blíží třem kilům na osobu a rok. Zatímco piva vypijeme o něco méně než před revolucí, vína si dopřáváme podstatně více. Výrazný je také odklon od másla a sádla k rostlinným tukům, od chleba k bílému pečivu a od hovězího ke drůběžímu masu. Cigaret vykouříme o něco více než v roce 1989, ale podstaně méně než ve druhé polovině 90. let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pomeranče

pomeranče | Foto: CC0 Public domain

V seriálu věnovaném proměnám české společnosti za posledních 25 let pokračujeme dílem o spotřebě potravin, alkoholu a cigaret. Vycházíme z dat Českého statistického úřadu, který sleduje vybrané komodity už od roku 1948. Dlouhá časová řada má i své nevýhody: některé kategorie zastaraly.

Když potom porovnáme rok 1989 se současností (čísla jsou zatím k dispozici jen do roku 2012), zjistíme, že se spotřeba tohoto ovoce zvýšila skoro patnáctinásobně, z necelé poloviny kilogramu na téměř šest kilogramů na osobu a roksparkline.

Největší propad spotřeby jsme zaznamenali u telecíhosparkline a hovězího masasparkline. U druhého jmenovaného klesla spotřeba ze 30 na 8 kilogramů na osobu a rok. Nahrazuje jej maso drůbežísparkline, jehož spotřeba se téměř zdvojnásobila.

Podobně ze statistik vycházejí rostlinné tukysparkline, jimiž Češi nahrazují máslosparklinea sádlosparkline, nebo také chlébsparkline, který ustupuje pšeničnému pečivusparkline.

Spotřeba pivasparklinea destilátůsparklinezůstává stabilní, výrazně se ale zvyšuje konzumace vínasparkline.

sparklineCigaret vykouří Češi o něco více než před 25 lety, avšak méně než ve druhé polovině 90. let a na začátku tisíciletí.

V grafu si můžete prohlédnout spotřebu vybraných komodit, následuje kompletní tabulka seřazená od potravin, jejichž spotřeba se nejvíc zvýšila, až po ty, které si nejvíc pohoršily (změny udáváme v procentech oproti roku 1989).

Marcel Šulek, Petr Kočí, Jan Boček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme