Tunel Blanka se v prosinci zřejmě neotevře, oznámila Krnáčová

Tunel Blanka se do konce roku nejspíš neotevře. Tvrdí to budoucí pražská primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO. Současné vedení Prahy přitom chtělo tunel otevřít do 2. prosince. Podle Krnáčové to ale kvůli technickým problémům není možné. Kdy by se tunel mohl otevřít, zatím není jasné. Náměstek primátora Jiří Nouza z TOP 09 ale tvrdí, že prosincový termín je pořád reálný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adriana Krnáčová

Adriana Krnáčová | Foto: Filip Jandourek

„Byla jsem informována o tom, že jsou tam závažné technické problémy. Takže poté, co budou odstraněny a tunel bude naprosto bezpečný pro obyvatele Prahy, pak bude otevřen,“ uvedla Krnáčová.

„Poté, co bude předložena technická zpráva, rozhodne rada s největší pravděpodobností, kdy se tunel vlastně otevře. Nedovedu si představit, že by to bylo teď, v slibovaném termínu 2. prosince.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejnovějším vývoji kolem tunelového komplexu Blanka mluvila Veronika Neprašová

Náměstek primátora Jiří Nouza z TOP 09 ale tvrdí, že prosincový termín je stále reálný:

„Zatím nemám žádnou informaci o tom, že by komplexní zkoušky neběžely, že by na nich byly nějaké chybné protokoly. Přece nebudu říkat, že budu otevírat tunel v březnu, když mám pořád naději, stále jsme v termínu 2. prosince.“

Jiří Nouza v týdnu navíc kritizoval rychlost, s jakou společnost ČKD Praha DIZ kontrolní testy provádí. A ve středu proto na zmiňovaném kontrolním dnu chtěl, aby společnost zavedla nepřetržitý třísměnný provoz na všech třech kontrolních pracovištích.

„ČKD Praha DIZ považuje tyto informace za zkreslené a nesouhlasíme s nimi. Každý den je při zkouškách v tunelu Blanka přítomno 70 zaměstnanců,“ odmítl výtky mluvčí Karel Samec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstek Jiří Nouza prý zatím informace o komplikacích při dosavadních kontrolách Blanky nemá

„Já mohu znovu podtrhnout a zopakovat, že firma dělá maximum pro to, aby všechny své práce včetně dodržení několikastupňové posloupnosti prováděných zkoušek dokončila co nejdříve.“

Na zprovoznění Blanky čekají řidiči i obyvatelé Prahy od roku 2007, kdy se začala budovat. Původně se přitom měla otevřít už v roce 2011. Šestikilometrový komplex tří tunelů stál celkem 37 miliard korun. Po jeho otevření řidiči projedou bez zastavení od dolní části Smíchova až do Troji.

Stavební část tunelu byla dokončena už na konci září, stavební firmě Metrostav to nařídil rozhodčí soud, na který se firma společně s městem v minulosti obrátily.

Tunel Blanka | Foto: Český rozhlas

ČTK, mkp, Veronika Neprašová, Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme