Poslanci si přilepší jen mírně, sněmovna urychlila projednání platové novely

Platy ústavních činitelů se od ledna zvýší zřejmě jen mírně. Poslanci zkrátili lhůty k projednávání a zákon poslali na stůl výborům. Podle vládní novely by měly několik let zmrazené platy prezidenta, ministrů a zákonodárců vzrůst od příštího roku o jedno procento.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 26.3.2014

Poslanecká sněmovna 26.3.2014 | Foto: Filip Jandourek

Sněmovna pustila na dnešním mimořádném jednání zákon do dalšího projednávání nezvykle rychle, během pěti minut. Pro bylo 134 ze 139 přítomných poslanců.

Pokud by klíčovou novelu neschválili, několik let zmrazené platy ústavních činitelů by od ledna stouply skokově o více než čtvrtinu.

Podle premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky je zákon na dobré cestě k tomu, aby začal od nového roku platit, i když ho ještě musí projednat Senát a podepsat prezident. „Mělo by se podařit zabránit tomu, aby se platy ústavních činitelů skokově zvýšily," uvedl premiér.

Vládní předloha počítá s růstem základny, od níž se platy ústavních činitelů odvíjejí, o 517 korun. V následujících čtyřech letech by činila 52 248 korun. Pokud by norma neplatila, platy by se vypočítávaly ze mzdové základny 65 103,5 koruny. Od platové základny se odvíjejí i různé náhrady.

Některým poslancům ale připadá jednoprocentní nárůst platů příliš nízký, a tak Sobotka zvažuje i variantu, že by ústavním činitelům od ledna vzrostly platy o 3,5 procenta. Tedy stejně jako ostatním zaměstnancům ve veřejném sektoru.

Sám to ale premiér navrhovat nechce a počká, jestli nevzejde podobný návrh z jednání sněmovních výborů. Ty mají nyní na debatu o předloze 17 dnů místo obvyklých dvou měsíců.

Někteří zákonodárci také zvažují, že by už do budoucna o svých platech nerozhodovali. "My se kloníme k variantě navázání platů ústavních činitelů na platy soudců," říká předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Do čtyř výborů sněmovna poslala novelu už minulý týden. Pak bylo jednání kvůli procedurálním zmatkům ohledně zkrácení lhůt přerušeno.

Přehled platů politiků podle platové základny za období 2011 až 2014 | Foto: ČTK

Jana Čermáková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme