Kandidát na ministra Dan Ťok je mizerný manažer, soudí novinář Motejlek

14. listopad 2014

Z jedné pozice byl vyhozen pro neschopnost, druhá firma pod jeho vedením ztratila pozici jedničky v odvětví. Podle ekonomického novináře Miroslava Motejlka kandidát na ministra dopravy Dan Ťok nikdy neprokázal, že by byl dobrým manažerem. Komentátor Petr Hartman dokonce odmítá, aby byl šéfem resortu někdo z byznysu.

Jestli se bývalý šéf stavební firmy Skanska Dan Ťok stane novým ministrem dopravy, je stále nejisté. Premiér Bohuslav Sobotka chce do soboty po Ťokovi odpovědi na 11 otázek týkajících se priorit v resortu nebo možného střetu zájmů bývalého top manažera firmy, která získává státní zakázky.

„Chci s ním mluvit o tom, jakým způsobem má promyšleno to, aby čelil riziku střetu zájmů, které tu existuje,“ tvrdí Sobotka. Předseda vlády po Ťokovi také požaduje názory na rozvoj mýtného nebo liberalizace železniční dopravy.

Sám Ťok se vyjádřil, že by po nástupu na ministerstvo chtěl stabilizovat situaci ve vedení Ředitelství silnic a dálnic.

Je ale Dan Ťok tím správným mužem, který by měl vést resort dopravy? Ekonomický novinář Miroslav Motejlek si to nemyslí:

„V roce 2007 byl ze skupiny KKCG vyhozen pro neschopnost.“ KKCG je investiční skupina, která podniká v oblasti ropy, zemního plynu, průmyslu a investic.

Ani při vedení české divize Skansky se exmanažer neosvědčil. Podle Motejlka byla před nástupem Ťoka Skanska suverénní jedničkou na stavebním trhu, ale pak se prý propadla na třetí až čtvrté místo mezi tuzemskými stavaři.

„Když se podíváme na výsledky Skansky když ji Ťok přebíral, tržby byly 36 miliard korun a zisk kolem miliardy a půl. V loňském roce má tržby méně než poloviční a hospodaří se ztrátou 750 milionů korun,“ tvrdí Motejlek. Jak dodává, žádná z českých velkých firem se nepropadla do takové ztráty.

Motejlek si nemyslí, že by u Ťoka hrozil střet zájmů. „Takové obavy na místě nejsou. Navíc já si myslím, že by pan Ťok o to místo ve Skansce přišel. Nedobrovolně. Takže lze spíš očekávat, že bude na Skansku tvrdý.“

Komentátor Hartman: ministrem by měl být především politik

Komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman míní, že by v čele ministerstva měl stát především politik, který si okolo sebe dokáže vybudovat schopný tým a je schopný vyjednávat.

Jako nezdravý vývoj ve společnosti vidí Hartman to, že se některé věci začaly brát jako samozřejmé.

„Už se bere za samozřejmé, že máme ministra financí, který je vlastníkem vlivné skupiny, která má své zájmy v byznysu. A automaticky když potřebuje nalézt vhodného kandidáta do vlády, opět sáhne do byznysu po manažerech, kteří nemají s politikou příliš společného,“ soudí Hartman.

Případný střet zájmů by mohl Ťokovi projít i u veřejnosti: „Hnutí ANO v průzkumech posiluje. Mimo jiné i s přispěním toho, že zvolilo taktiku, že do politiky dodává lidi z byznysu a označuje je za schopné odborníky,“ uzavírá Hartman.

autoři: Petr Hartman , Vojtěch Soudný , bum
Spustit audio