Do Plzně přijel poslední ze čtyř nových zvonů pro katedrálu svatého Bartoloměje

Na plzeňské náměstí Republiky dnes dorazil více než pětitunový zvon Bartoloměj. Je to čtvrtý a poslední zvon pro katedrálu svatého Bartoloměje. Složili se na něj stejně jako na další zvony - Marii, Jana Nepomuckého a Hroznatu - samotní Plzeňané.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslední a největší z nových zvonů pro plzeňskou katedrálu svatého Bartoloměje dorazil do Plzně

Poslední a největší z nových zvonů pro plzeňskou katedrálu svatého Bartoloměje dorazil do Plzně | Zdroj: ČTK

Zvon přijel na náměstí Republiky zhruba ve tři čtvrtě na jedenáct, tedy s mírným zpožděním oproti původnímu plánu.

Jako předvoj už před desátou hodnou dorazila srdce pro nové zvony i pro zvon Prokop, který se na věž vrátí se všemi svými kolegy najednou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příjezd zvonu Bartloloměj do Plzně sledovala reportérka Jana Kosová

Na příjezd Bartoloměje čekaly desítky Plzeňanů s fotoaparáty a velmi silný okamžik nastal, když pomocníci zvonaře Petra Manouška odhrnuli plachtu a zvon se poprvé ukázal přihlížejícím.

Když ho pak jeřáb usadil na dřevěnou podestu, ozval se potlesk a na mnoha lidech bylo vidět dojetí.

„Je to senzační věc. Už bylo načase, protože už dlouho tady nebyly, vlastně od války, a to, že se lidi složili, to je něco úžasného,“ těšil se z příjezdu zvonu Plzeňan Jiří Remsa, který do sbírky také přispěl.

Poslední a největší z nových zvonů pro plzeňskou katedrálu svatého Bartoloměje dorazil do Plzně | Foto: ČTK

Také Petr Manoušek, který všechny zvony odlil v nizozemské dílně, přiznává, že i pro něj je to výjimečná událost. Takový zvon se totiž nevyrábí každý den.

„Působí to monumentálně i ve zvonárně, neustále se tam objevují nějací novináři, kteří chtějí zachytit proces vzniku takového zvonu. Nám to zase úměrně tomu zvyšuje napětí, máme obavy, aby nedošlo k nějaké chybě. A o to je větší to ulehčení na konci,“ svěřil se Petr Manoušek.

V pondělí všech pět zvonů vysvětí biskup František Radkovský, následující den je pak jeřáb vyzvedne do zvonice. Jejich hlas se poprvé rozezní v lednu při oslavě zahájení roku Evropského hlavního města kultury.

Kompletní sada zvonů chybí chrámu svatého Bartoloměje přes 70 let. Na nové bylo potřeba vybrat téměř 11 milionů korun. Sbírka šla tak rychle, že od první myšlenky vrátit zvony na věž uběhlo jen dva a půl roku. Vybrané peníze posloužily jak na odlití zvonu, tak na úpravy věže.


Zvětšit mapu

Jana Kosová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme