Fakultní nemocnice Plzeň se zapojila do celosvětové akce Movember - Kníry bojují proti rakovině

16. listopad 2014

Ředitel FN Plzeň MUDr. Václav Šimánek a přednosta Urologické kliniky prof. MUDr. Milan Hora se aktivně zapojili do celosvětové akce Movember - Kníry bojují proti rakovině. Ta je součástí kampaně šířící osvětu o karcinomu prostaty a zároveň i prezentuje skutečnost, že se jedná nejen o uroonkologické onemocnění. Symbol kampaně - mocný knír - je středem celého projektu. Zároveň Oddělení nukleární medicíny FN Bory nabízí nový krevní test na diagnostiku časného karcinomu prostaty.

Po celý měsíc listopad musejí dodržovat pravidla Movemberu - od 1. listopadu si začali pěstovat knír, musí tak vydržet po dobu 30 dnů a tím pomohou iniciovat diskusi o problematice zdraví mužů.


Z historie Movemberu
Movember Foundation je vedoucí světová organizace, jejímž cílem je změnit tvář mužského zdraví.Vybízí muže, aby si nechali narůst knír v Movemberu a pomohli tak iniciovat diskusi o problematice rakoviny prostaty a varlat a získat nezbytné finanční prostředky na podporu programů zabývajících se zdravím mužů.
Movember působí v České republice od roku 2008, kdy se pár nadšenců kolem FMX Gladiator Games rozhodlo pěstovat knír za dobrou věc. V roce 2009 se připojila i Česká republika, jako teprve osmá země světa. Tehdy se do kampaně zapojilo jen pár desítek lidí. O rok později se počet účastníků rozšířil, stejně tak přibylo o vybraných finančních prostředků. V roce 2013 se zaregistrovalo 13.700 lidí a vybrala se částka 3,8 milionu korun. Cílem organizátorů letošního roku je 20.000 registrací a 10 milionů korun vybraných na boj proti rakovině prostaty.

Lékař a zakladatel nadace Muži proti rakovině Roman Zachoval popisuje hlavní myšlenku měsíčního růstu knírů takto: „Čím hůř muži vypadají, tím lépe pro osvětu. Uvědomujeme si, že „řešit věci včas" je u věkové skupiny ohrožených (40+) to nejdůležitější a zároveň často opomíjené. Proto jim to chceme připomínat. V Česku je každý rok objeveno až 6000 nových případů rakoviny prostaty a varlat."

Road show chce hlavně oslovit

Během listopadu organizátoři celé akce pořádají road show, se kterou navštíví 10 krajských měst s cílem oslovovat muže 40+, jejich ženy, přítelkyně, matky nebo děti a vysvětlit jim, jak a proč mají muži pečovat o své zdraví.

Ve dnech 17. až 20. listopadu zamíří road show do Plzně, před OC Olympia a v intimním prostředí karavanu „Airstream" je na programu od 17 do 19 hod. rozhovor s lékařem Urologické kliniky FN na téma preventivní vyšetření nádorů varlat, karcinomu prostaty a možnosti léčby onkologicky nemocných pacientů.

Zajděte na vyšetření zdarma. Prevence nebolí

Během měsíce listopadu mají muži možnost si nechat stanovit zdarma krevní test PHI na diagnostiku časného karcinomu prostaty. V rámci akce MOVEMBER je ve FN Plzeň připraveno 80 testů PHI zdarma, další zájemci si mohou test PHI hradit jako samoplátci, jelikož v současnosti tato metoda není hrazena zdravotními pojišťovnami.

V případě zájmu o test PHI můžete kontaktovat Laboratoř imunochemické diagnostiky, tel. 377 401 470.

Veškeré informace o této celosvětové akci získáte na www.movember.com.

Movember má vlastní hymnu

Letošní hymna Movember 2014 "Těžkej Pokondr - Kníra Mám!" vznikla za účasti mnoha osobností. Podívat se můžete zde.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio