Obama chce prosadit změny imigračních zákonů. Republikánům navzdory

Miliony nelegálních přistěhovalců ve Spojených státech by se mohly zbavit permanentní hrozby deportace. Prezident Barack Obama chce prosadit změny imigračních zákonů. I přes odpor republikánů, kteří od minulého týdne kontrolují obě komory Kongresu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama

Americký prezident Barack Obama | Foto: Evan Vucci | Zdroj: ČTK

Zamýšlené změny by se mohly dotknout až pěti milionů osob, které ve Spojených státech pobývají bez příslušných dokumentů.

Mnoho nelegálních přistěhovalců v zemi žije už roky. Často jde navíc o mladé lidi, které do USA před časem přivedli rodiče. Pokud by byli vyhoštěni, došlo by k rozdělení rodin.

Právě tomu by měl nový zákon zabránit. Změny ale počítají i s podporou legálního pobytu u kvalifikovaných zaměstnanců v technických oborech.

Obamova administrativa chtěla úpravy prosadit už dávno. Senát, který tehdy ovládali demokraté, dokonce reformu odsouhlasil. Sněmovna reprezentantů ji pak ale smetla ze stolu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Obama chce prosadit změny imigračního zákona. Podrobnosti zjišťovala washingtonská zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová

Republikáni jsou ostře proti. Vzhledem k tomu, že teď kontrolují obě komory Kongresu, očekává se vleklá politická bitva.

Prezident Obama je ovšem přesvědčen, že má k prosazení změn exekutivní pravomoci. Dnes během tiskové konference při návštěvě Barmy obhajoval rozhodnutí použít všechny dostupné mechanismy.

Kongres měl prý celou řadu příležitostí přijít s vlastním plánem, protože to ale neudělal, je prezident podle svého názoru nucen postupovat samostatně. Republikáni tvrdí opak. Prezidentův jednostranný plán odmítají a žádají ho, aby veškeré kroky ladil s Kongresem.

Nicméně i mnozí experti upozorňují, že jak demokraté, tak republikáni už léta vědí, jak je imigrační systém nefunkční a nutně vyžaduje změnu.

Imigrační krize

Nelegální imigrace představuje ve Spojených státech dlouhodobý problém, v posledních měsících se ale vystupňoval. Od loňského října překročily jihozápadní hranici země desetitisíce osamocených dětí. Obama v této souvislosti mluvil o humanitární krizi.

Jde o uprchlíky ze zemí střední Ameriky, kteří se snaží uniknout chudobě a vlně kriminality. Situace je tam tak vážná, že rodiče neváhají posílat do Spojených států alespoň děti samotné.

Teď se řeší, co s nimi bude dál. Řada dětí přebývá v přeplněných detenčních střediscích a čeká na deportační slyšení, která ale přetížené úřady nestačí dostatečně rychle organizovat.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme