Slováci volí nové primátory, starosty a zastupitele na další čtyři roky

Více než čtyři miliony slovenských voličů rozhodují o tom, kdo zasedne na radnicích měst a obcí. Primátoři a starostové jsou voleni přímo občany a v jednokolové volbě vítězí kandidát s největším počtem hlasů. V Bratislavě favorizují předvolební průzkumy v boji o primátorský post herce Milana Kňažka. Výsledky voleb se očekávají zítra dopoledne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herec a bývalý politik Milan Kňažko kandiduje na slovenského prezidenta

Herec a bývalý politik Milan Kňažko kandiduje na slovenského prezidenta | Foto: Vojtěch Berger

Kňažko se v předvolebních průzkumech umisťoval na prvním nebo druhém místě. Hodně spoléhá na svůj dílčí úspěch z letošních prezidentských voleb, ve kterých v Bratislavě vyhrál.

68letý herec kandiduje jako nezávislý - stejně jako polovina z devíti tisíc kandidátů po celém Slovensku - ale má podporu všech pravicových stran.

Přehrát

00:00 / 00:00

Průběh komunálních voleb na Slovensku sleduje tamní zahraniční zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

Navíc je o něm hodně slyšet v souvislosti s výročím Listopadu – Milan Kňažko byl v roce 1989 jednou z tváří sametové revoluce na Slovensku.

Komunální volby na Slovensku podle informací ústřední volební komise provází kupčení s hlasy voličů. Předseda komise František Tanko dokonce prohlásil, že podplácení voličů je tak intenzivní, až nad tím zůstává rozum stát.

Nechtěl ale uvést žádné konkrétní případy, protože ty se teď vyšetřují. Policie kvůli tomu také posílila hlídky před volebními místnostmi, a to hlavně v chudých regionech, kde voliči potřebují každé euro a rádi svůj hlas prodají.

V některých obcích nikdo nekandiduje

Dnes museli volby přerušit například v Košicích na nechvalně proslulém zdevastovaném sídlišti Luník IX, kde bydlí převážně Romové. Členové volební komise si tam všimli, že jedna z voliček vyplňovala hlasovací lístek podle instrukcí jednoho z kandidátů.

Na Slovensku přitom od loňska za kupování hlasů hrozí až tři roky vězení.

Někde se ale dokonce volby vůbec nekonají, protože se nenašli žádní kandidáti. Ministerstvo vnitra ví asi o pěti obcích, kde se nikdo do voleb nepřihlásil. Většinou jde o menší zadlužené obce, v nichž o post starosty nikdo nemá zájem.

Řešení je víc. Zřejmě se vypíší nové volby a bude se čekat, jestli si to někdo z místních obyvatel nerozmyslí, nebo se taková obec bez vedení může připojit k sousední obci. O zadlužené obce však nikdo nestojí.

Petr Vavrouška, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme