Při ofenzívě ve Fallúdži zahynulo 1600 rebelů

Při ofenzívě ve Fallúdži zahynulo přes 1600 rebelů. Dalších více než sto povstalců pak koaliční síly zajaly. Podle irácké vlády opustila naprostá většina obyvatel město před začátkem ofenzívy, tudíž zprávy o pravděpodobně vysokém počtu civilních obětí zásadně odmítá. Osoby zadržené během operací jsou prý různých národností. Armáda Spojených států oznámila, že má celé město plně pod kontrolu, pouze na některých místech stále čelí odporu izolovaných ozbrojenců. Proto zatím nepovolila příjezd větší humanitární pomoci do města, jen do okolních vesnic. Ve Fallúdži zatím iráčtí vojáci začali rozdávat obyvatelům potraviny v mešitách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

američtí vojáci obsazují dům ve Fallúdži

američtí vojáci obsazují dům ve Fallúdži | Zdroj: ČTK

Pozemní ofenzíva pokračovala na dalších místech v Iráku. Po celodenní rozsáhlé operaci v Mosulu se americké armádě podporované iráckými bezpečnostními silami podařilo získat kontrolu nad západní častí města, kterou povstalci obsadili minulý týden. Podle velitele spojeneckých vojsk bude stejný proces pokračovat i na východním břehu řeky Tigris. Do rozsáhlé operace, která nemá v tomto městě obdoby, se zapojilo 1200 amerických vojáků, pět set iráckých vojáků a 600 příslušníků národních gard. Příliš se ale nebojovalo a nejsou hlášeny ani žádné oběti na životech.

Kusé zprávy přicházely o pokračujícím násilí i z jiných iráckých měst. Boje mezi Američany a rebely vypukly podle očitých svědků také v Bákubě. Nejméně jednu osobu prý zabil výbuch minometného granátu, který dopadl na sídlo městské správy v Kirkúku.

V neobydlené oblasti jižně od Bagdádu nalezli viojáci 18 těl, z nichž mnoho bylo bez hlavy a popálených. Irácké ministerstvo vnitra bez dalšího upřesnění uvedlo, že koalice už zatkla téměř 70 procent teroristů, kteří tam unášeli lidi a páchali další násilí.

Markéta Kaclová, Martina Hřibová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme