17. listopad si připomínají studenti i poslanci

Česko si dnes připomíná výročí listopadové revoluce. Události, které přispěly k pádu komunismu odstartoval policejní zásah proti studentům na pražské Národní třídě. Právě tam dnes s květinou přišel i jeden z tehdejších hlavních aktérů a pozdější prezident Václav Havel. Jak řekl, sametová revoluce nám dala svobodu, ale vzala nám pohodlnost, to, že jsme o ničem nemuseli rozhodovat a o nic se starat. K památníku lidé průběžně přinášejí svíčky a květiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

17. listopad 1989

17. listopad 1989 | Foto: Jan Rosenauer

Studenti půjdou opět Prahou. Průvod začne na Albertově a bude pokračovat po stopách tehdejší brutálně potlačené demonstrace na Národní třídu a dál až na Václavské náměstí. Jak řekl Radiožurnálu jeden z organizátorů student Filosofické fakulty Jan Hron, akce má nejenom připomenout tehdejší události, ale i současnou situaci. "My jsme tu akci pojmenovali S lhostejností na věčné časy, protože máme pocit, že jedním z největších problémů této doby je, že se vytrácí zájem o věci veřejné. Zatímco před 15 lety to, že chceme převzít osud země do svých rukou. teď pozorujeme společenskou letargii. Lidé se zase začínají starat o své soukromí, což můžeme pozorovat i na filozofické fakultě."

Výročí 17. listopadu 1989 připomene dnes slavnostním shromážděním i Poslanecká sněmovna. Před pozvanými hosty vystoupí prezident republiky a předsedové všech parlamentních stran. K výročí pádu komunistického režimu tedy promluví i komunista Miroslav Grebeníček. Šéf KSČM tvrdí, že většina lidí se dnes má hůř než před rokem 1989 a připomínání, kdo stál na jaké straně barikády, bývá dnes jen účelovou metlou před volbami. "Patnáct let se neustále v naší společnosti lustruje. Neustále je někdo skandalizován, a to účelově a před volbami. Pokud se ukáže, že je někdo schopný a mohl by být nápomocen rozvoji republiky, rozebírají se věci účelové, aby kompromitovaly toho nebo onoho občana."

Pro Grebeníčka je ale svátek 17. listopadu spíš vzpomínkou na zavření českých vysokých škol a smrt studentů v roce 1939. "Oficialita České republiky jako by zapomněla, že před 65 lety se tu něco stalo. Mám na mysli fašismus, jak reagovali studenti a jako by se vytrácelo z povědomí."

Například pro šéfa KDU-ČSL Miroslava Kalouska je listopad 1989 stále živé datum. Od budování demokracie jsme podle něj měli možná očekávání, která se zatím stále nenaplnila. "Nicméně stále je to budování demokracie. 17. listopad není pro mne nějaké vzpomínkové datum. 17. listopad je okamžik, který prožívám každý den a které nám každý den říká, jestli jsme se nemýlili, když jsme si mysleli, že jsme lepší než ti ostatní. Třeba jsme nebyli, ale je to velkou výzvou, abychom byli."

Markéta Kaclová, Lenka Šumová, Lucie Weissová, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme