Francouzi na lovu UFO a chystaný první test kosmické lodi Orion

15. listopad 2014

Konec skřípotu na kolejích, politická i jazyková bariéra mezi Korejci a planetka pojmenovaná podle města Berounu.

Odborníci z Vysokého učení technického v Brně vymysleli nový systém mazání kol, který až o třetinu sníží hlučnost tramvajové a vlakové dopravy při současném výrazném snížení spotřeby maziva. Systém na základě GPS dat, mapových podkladů a informací o vlhkosti nebo teplotě sám rozhodne, kolik maziva je pro dané kolo v daném místě třeba a dopraví ho tam. Zmizí tak nepříjemné skřípání v zákrutech tratí, které vzniká třením tzv. okolku o kolejnici.

Severní a jižní Korejci si po jazykové stránce stále méně rozumějí. Mohou za to i „politické“ důvody. Na severu se například rozhodli „očistit“ jazyk vyřazením mnoha slov čínského původu, která na jihu dodnes tvoří přes 50 procent slovní zásoby. Jihokorejci se také inspirují angličtinou a vytvořili řadu novotvarů, které jsou Severokorejcům zcela nesrozumitelné. Mimo jiné to velmi ztěžuje integraci severokorejských uprchlíků v Jižní Koreji – mají pocit, že se učí nový jazyk.

Jedinou zemí Evropy, která má státem financovaný úřad pro výzkum UFO, je Francie. Tým Geipan má čtyři stálé zaměstnance a zhruba desítku dobrovolných spolupracovníků. Denně vyhodnocuje v průměru dvě hlášení o neidentifikovaných létajících předmětech; s každým je spojeno vyplnění jedenáctistránkového dotazníku. Úřad zatím vysvětlil prakticky všechny hlášené úkazy. Od 70. let nicméně Geipan registruje asi 400 případů pozorování UFO, které se vysvětlit nepodařilo.

Nově vyvíjená vesmírná loď Orion

Do seznamu přibližně sedmi desítek českých a moravských obcí, po kterých je pojmenována některá z planetek sluneční soustavy, přibyl nově i Beroun. Planetku Berounurbi objevila Lenka Kotková z ondřejovské hvězdárny a o její pojmenování se podle představitelů města zasadil i astronom Jiří Grygar, který v Berouně často přednáší. Planetka se objeví i na berounských novoročenkách. Město příští rok oslaví 750 let od první písemné zmínky.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír NASA oznámil, že 4. prosince se uskuteční první zkušební let nové vesmírné lodi Orion, zatím bez kosmonautů. V budoucnu by měla vozit čtyřčlenné posádky k Měsíci, k asteroidům a také na Mars. S pilotovanými lety Orionu, který vzhledem připomíná slavné lodi Apollo, se nepočítá dříve, než v roce 2021. Zkušební let má trvat 4,5 hodiny a jeho hlavním cílem je vyzkoušet tepelný štít, brzdicí padáky a počítače.

Zdroj (není-li uvedeno jinak): ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 46/2014.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio