Islandský fotbal udělal velký pokrok. Strašně touží po účasti na ME, ví Vrba

Právě Island byl prvním soupeřem českých fotbalistů poté, co získali v roce 1996 titul vicemistrů Evropy. Tehdy proti Seveřanům předvedli stříbrní muži ze šampionátu velmi laxní výkon, ale nakonec stejně vyhráli. Kdyby se s podobným přístupem vytasili i v neděli v Plzni v kvalifikačním duelu o postup na EURO 2016, zřejmě by hořce zaplakali nad výsledkem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Islanďané (v modrém) při přátelském utkání s Belgií

Islanďané (v modrém) při přátelském utkání s Belgií | Zdroj: Reuters

Islanďané se za dvě desetiletí výrazně zlepšili, mají podle žebříčku FIFA 28. nejlepší reprezentaci světa a drží se jen šest pozic za českým národním mužstvem. A navíc spolu budou zítra oba týmy bojovat o vedení v kvalifikační skupině.

Kus nedávno zbankrotované ledovcové skály uprostřed Atlantiku, kde velkou část roku není pořádné světlo a liga se tam proto hraje jen od května do září. Island je úplně jiný svět než prosluněné země, kde fotbalové talenty přirozeně rostou proháněním mičudy na plážích nebo pláccích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Islanďané postavili za posledních 12 let fotbalové haly i hřiště a začali spolupracovat s anglickou Fotbalovou asociací

Výběr je navíc velmi omezený i velikostí populace, která čítá jen o něco málo víc než tři sta tisíc obyvatel. Většinou sice sportují, ale fotbalem se ani ti nejlepší zpravidla neživí. Ale teď Islanďany coby fotbalisty bere vážně celá Evropa.

„Jde o disciplinovaný tým, který je dlouho při sobě. Strašně touží po tom, aby se kvalifikovali na evropský šampionát. V tom jsou silní, nejde o jednotlivce, ale o opravdový tým,“ vystihuje hlavní přednosti nedělního českého soupeře trenér Pavel Vrba.

Islandský pokrok je dílem posledních dvanácti let a není náhodný. Aby i přes nelítostné přírodní podmínky mohli hrát na ostrově fotbal po celý rok, postavili za tu dobu šest fotbalových hal, 20 hřišť s umělým povrchem a 130 malých hřišťátek ve školách po celé zemi.

Islanďané vyrůstají v zasněžených kočárcích, sportují i s lopatami

Číst článek

Patří většinou městu, kluby je mohou využívat zdarma a v dalším čase na nich může volně hrát kdokoli. Islanďané také začali spolupracovat s anglickou Fotbalovou asociací a získali tolik peněz, že to na tomhle řídce obydleném ostrově stačilo na vzdělání pro všech 700 fotbalových trenérů.

Každý má teď licenci UEFA, což je evropská rarita, která zároveň umožnila růst výjimečné fotbalové generace, takže Island už není fotbalovou zemí jednoho muže, evropského průkopníka a bývalého spoluhráče Petra Čecha z Chelsea Eidura Gudjohnsena.

Gudjohnsen otevřel svým krajanům dveře

„Pomohlo jim, že Eidur udělal v Anglii vynikající kariéru. Pokaždé je důležité, když někdo otevře ostatním dveře. Najednou si všichni všimnou, že se na Islandu hraje dobrý fotbal. Všechno to na sebe navazuje a Eidur tomu pomohl,“ připomíná dlouholetá reprezentační brankářská jednička.

Ale ještě před ním se Islanďané v anglickém fotbale prosadili i svým kapitálem. Před patnácti lety získali většinový podíl v tradičním klubu Stoke City a v jiném oddílu, který hraje Premier League, londýnském West Hamu mají desetinový podíl dodnes.

Coby cizinci jsou ale v Evropě oblíbení hlavně na hřišti pro svou nenáročnost, přizpůsobivost, sílu, výdrž a vůbec všestrannost. Ostatně třeba současný kapitán islandského národního týmu Aron Gunnarsson až do 16 let reprezentoval svou zemi také v házené.

Teď už mu zbyl jen fotbal a v neděli ve 20:45 přivede své spoluhráče na plochu plzeňského stadionu ke kvalifikačnímu zápasu proti Čechům. Přímý přenos celého duelu odvysílá internetový stream Český rozhlas Sport na webu zpravy.rozhlas.cz.

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme