Do obnovy památek v Plzeňském kraji šlo letos přes 26 milionů korun

Každý rok jdou na údržbu a obnovu státních památek v Plzeňském kraji desítky milionů korun. V letošním roce se například podařilo obnovit věž hradu Švihov, v Horšovském Týně opravit střechu nad prohlídkovou trasou Hrad, kde se objevila nebezpečná dřevomorka nebo opravit strop a cenné nástěnné fresky na zámku Manětín. Letos dal Národní památkový ústav do hradů, zámků i klášterů v regionu 26 a půl milionu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vstupní věž švihovského hradu zakrylo lešení

Vstupní věž švihovského hradu zakrylo lešení | Foto: Jitka Englová | Zdroj: Český rozhlas

Nejvíc peněz šlo letos do oprav střechy nové prelatury kláštera v Plasích. Rozsáhlá rekonstrukce střešních plášťů a hlavně barokního krovu, který je podle správce Pavla Duchoně uměleckým dílem, přišla na 8,5 milionu korun.

„Na prelatuře je krov z konce 17. století, jde zároveň o jeden z nejhezčích krovů v Plasích. Nejde jen o hrubou tesařinu, krov se musí chápat jako umělecké dílo. Firma, kterou jsme najali, to také tak pojala, za což jsme rádi,“ dodává Duchoň.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do jakých památek v Plzeňském kraji se letos investovalo připoměla Monika Zettlová

Práce na střeše prelatury kláštera budou hotové do konce letošního roku. „Částka musí být proinvestovaná, v listopadu nás čeká už jen část dvora, kde je krov víceméně hotový. Zbývá nám jen dokončit kousek pláště. Povedlo se to dát dohromady během celého roku, udělal se obrovský kus práce. Mám z toho obrovskou radost,“ neskrývá spokojenost Duchoň.

Kompletní vnější rekonstrukce za 5,5 milionu korun se letos dočkala hradní věž ve Švihově, kde by měly opravy pokračovat i v příštím roce.

„Teď začíná druhá etapa, která se bude věnovat interiérům věže. V příštím roce budeme vytvářet instalaci a v roce 2016 bude věž zpřístupněná, čímž se stane třetím prohlídkovým okruhem hradu Švihov,“ prozrazuje kastelán Lukáš Bojčuk.

Památky na Plzeňsku hlásí úspěšnou sezonu, přišlo o 50 tisíc lidí více než loni

Číst článek

Řadu projektů má rozpracovaných i klášter Kladruby, který příští rok oslaví 900 let od založení. Restaurátoři pracují na obnově mariánské koruny pro oltář klášterního chrámu i na revitalizaci jižní zahrady.

„Letos byla dokončena jižní zahrada, která bude také v příštím otevřena. Jde o takovou pobytovou zahradou, kde se vysázelo přes sedmdesát ovocných stromů. Jsou v ní další i okrasné keře a dřeviny. Bude volně přístupná a je financována z Operačního programu Životního prostředí,“ říká správce Milan Zoubek.

V Nebílovech opravují ohradní zeď

Zámek Nebílovy, který už letos plně využívá taneční sál s obnovenými rozměrnými nástěnnými výmalbami od Antonína Tuvory z 18. století, počítá například s vylepšením akustiky v sále. Další stavební činnost se týká údržby barokní ohradní zdi zámecké zahrady.

„V listopadu dokončujeme opravu havárie ohradní zdi, která je opomíjeným bonbónkem zahradní architektury v Čechách. Je to půdorysně profilovaná ohradní zeď, taková vlaštovka. Její realizace spadá do roku 1710. Chceme, aby zeď vypadala pěkně,“ podotýká kastelán Milan Fiala.

Opravenou střechu bude mít i jízdárna zámku Kozel a zámek Červené Poříčí. Odborníci také zajistili havarijní místa na zřícenině hradu Rabí a hlásky v zámeckém parku v Horšovském Týně

Monika Červená Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme