Sobotka: Zeman a demonstranti proti němu si nemají co vyčítat

Na prezidenta se vajíčka neházejí, je to nepřijatelná agrese, ale Miloš Zeman by stejně tak neměl mluvit sprostě v rozhlase a neměl by zpochybňovat demonstraci na Národní třídě 17. listopadu 1989. Premiér Bohuslav Sobotka to napsal ČTK v SMS zprávě v reakci na včerejší protesty proti Zemanovi. Hlava státu by měla společnost spojovat, ne ji rozdělovat, dodal předseda vlády. Prezident a někteří demonstranti si podle něho nemají co vyčítat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavnostní shromáždění k 25. výročí listopadových událostí roku 1989, Bohuslav Sobotka

Slavnostní shromáždění k 25. výročí listopadových událostí roku 1989, Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Při včerejším slavnostním odhalení pamětní desky na Albertově demonstranti Zemana vypískali, vyzývali ho k odstoupení a házeli po něm vajíčka a jiné předměty.

Stalo se tak za přítomnosti všech prezidentů visegrádské čtyřky a německého prezidenta Joachima Gaucka, kterého vajíčko zasáhlo do hlavy. Projevy ostatních hlav států účastníci slavnosti vyslechli v klidu a odměnili je potleskem.

OBRAZEM: Oslavy výročí 17. listopadu provázely protesty proti Zemanovi

Číst článek

„Myslím, že pan prezident a někteří demonstranti si v tomto případě bohužel nemají vzájemně co vyčítat. Vajíčka ani cokoli jiného se na prezidenta republiky prostě nehází. To už není svoboda projevu, ale nepřijatelná agresivita. Stejně tak by prezident republiky ale neměl mluvit sprostě v rozhlase a zpochybňovat demonstraci na Národní třídě 17. listopadu 1989,“ napsal Sobotka.

Na pódium při projevu Miloše Zemana na Albertově létala i vajíčka | Foto: ČTK

Zeman vyvolal nedávno pobouření vulgárními výrazy, které použil v Hovorech z Lán.

V sobotu zpochybnil význam demonstrace na Národní třídě pro pád režimu. Uvedl, že protest byl jednou z x demonstrací a zákrok Sboru národní bezpečnosti nebyla žádná „krvavá řež“. Dnes se vyslovil proti heroizaci protestu na Národní třídě před 25 lety.

Připomínkám výročí sametové revoluce protesty proti Zemanovi dominovaly. Na Národní třídě mu tisíce lidí symbolicky vystavily červenou kartu. Kritika prezidenta byla tématem téměř všech akcí.

Sledovali jsme ONLINE: Zemana vypískaly na Albertově stovky odpůrců, létala na něj vajíčka

Číst článek

„Dvacáté páté výročí pádu totality by zasloužilo důstojnější připomenutí. Především naše země by si to zasloužila. Věřím, že o tom bude po tom, co se dnes stalo, přemýšlet jak prezident Zeman, tak jeho odpůrci, kteří překročili rozumnou míru protestu,“ uvedl Sobotka.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme