Tisíce Maďarů protestovaly v Budapešti proti vládě. Kvůli korupci i postoji země k Rusku

Před parlamentem v maďarské Budapešti protestovalo přes 20 tisíc lidí. Z náměstí je později musela vytlačit policie. Podobné, ale menší demonstrace uspořádali také obyvatelé dalších měst. Maďaři volají po demisi vlády, mimo jiné odmítají například současnou politiku vůči Rusku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před parlamentem v Budapešti protestovaly proti vládě tisíce Maďarů

Před parlamentem v Budapešti protestovaly proti vládě tisíce Maďarů | Zdroj: Reuters

Policejní velitel asi dvě hodiny po oficiálním oznámení konce protivládní demonstrace vyzval zhruba tisícový dav, aby se rozešel.

Pohotovostní policie, zastoupena v hojném počtu, pomalu a bez násilí vytlačila demonstranty před parlament.

Předtím však téměř úplně zaplněné náměstí skandovalo hesla žádající odstoupení premiéra, ale i nejnovější obecný slogan „Nedopustíme“.

Jelikož vláda už stáhla internetovou daň, pro kterou demonstrace původně vypukly, vyslovili se protestující například proti rozšíření státní korupce nebo směřování zahraniční politiky na Východ.

Zástupci mladých lidí u mikrofonu odmítli představitele všech politických stran, které v Maďarsku působily v průběhu uplynulých 25 let.

Gregor Martin Papucsek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme