Lobbista Janoušek by měl nastoupit do vězení, podal ale žádost o odklad

Odsouzený lobbista Roman Janoušek by měl nejpozději dnes nastoupit do vězení. Janoušek, který za vážnou dopravní nehodu dostal trest čtyři a půl roku, minulý týden podal žádost o odklad ze zdravotních důvodů. Ta ale nemá odkladný účinek. Soud se žádostí bude zabývat nejdříve ve středu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Janoušek, soud

Roman Janoušek, soud | Foto: Filip Jandourek

„První lidé, ať už noví vězni, nebo návštěvy, přicházejí do věznice už od sedmé hodiny ranní. Roman Janoušek ale mezi nimi zatím nebyl,“ hlásila v devět hodin od vchodu do ruzyňské věznice Evelyna Kulíšková.

Čas má do 16 hodin. Spekuluje se, že dnes se u brány ani neukáže.

Omluvenku z vězení vydal odsouzenému lobbistovi bývalý senátor Vladimír Dryml, dnes ředitel vrchlabské nemocnice. Podle něho je Janouškův stav vážný a potřebuje operaci.

Předseda soudního senátu se bude žádostí Romana Janouška zabývat ve středu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pravidlech nástupu do vězení mluví Hana Löffelmannová z generálního ředitelství vězeňské služby

„Předseda senátu zvolí další postup ve věci žádosti o odklad výkonu trestu Romana Janouška zítra,“ říká mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Pokud se odsouzený ve věznici nepřihlásí, může soud podle Hany Löffelmannové z generálního ředitelství vězeňské služby vydat příkaz k jeho zadržení:

"Soud uloží policii, aby tuto osobu do výkonu trestu dodala. Zároveň je osobě sděleno v souladu s trestním zákoníkem obvinění ze spáchání přečinu maření úředního rozhodnutí, což znamená další trest odnětí svobody."

Věznice lékařskou péči zajistí

Zhoršený zdravotní stav odsouzeného nemusí podle Löffelmannové vždy znamenat odklad nástupu do výkonu trestu:

„V případě, že soud zamítne žádost odsouzeného o odklad nástupu do výkonu trestu a odsouzený při nástupu do věznice předloží lékařskou zprávu, která potvrzuje, že mu musí být poskytnuta lékařská péče, je vězeňská služba vždy připravena zajistit vhodnou lékařskou péči ve vězeňské nemocnici, případně je realizovaná eskorta do civilního zdravotnického střediska."

Při příchodu do věznice se ověřuje totožnost odsouzeného, aby se vyloučila záměna. Následně se provede osobní prohlídka.

Odsouzený si u sebe může ponechat písemnosti související s trestním řízením, věci osobní potřeby, jako například fotografie, tiskoviny, hodinky, psací potřeby a základní hygienické potřeby.

Nepovolené věci se odeberou, stejně jako finanční hotovost, která se vloží na zřízené konto odsouzeného.

Vězení na 4,5 roku a zákaz řízení na 7 let

Janoušek v Praze v březnu roku 2012 srazil autem ženu vietnamské národnosti, která s ním chtěla řešit předchozí dopravní nehodu, a pak ujel. Policisté, kteří ho zanedlouho poté dostihli, mu naměřili v dechu přes dvě promile alkoholu.

Řidička utrpěla otok mozku a zlomeniny žeber i kotníku. Po nehodě strávila zhruba měsíc a půl v nemocnici. Kdyby jí lékaři neposkytli včasnou pomoc, mohla podle znalců i zemřít. Podnikatel s ní uzavřel dohodu o narovnání, podle obžaloby jí zaplatil 900 tisíc korun.

Janoušek se původně hájil tím, že ženu v okamžiku střetu neviděl a že ji zřejmě zachytil jen zpětným zrcátkem. Tuto verzi události však vyvrátil revizní znalecký posudek. Soud pak Janouškovi v polovině září vyměřil trest 4,5 roku vězení a uložil mu zákaz řízení na 7 let.

Kauza Roman Janoušek | Foto: Český rozhlas

Michaela Vydrová, Evelyna Kulíšková, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme