Václav Cílek: To, že včera lítaly vajíčka, neznamená, že za rok nebudou lítat dlažební kostky

17. listopad 2014

Další revoluce je totiž kdykoli na spadnutí. Hlavně kvůli všeobecné evropské frustraci lidí, kteří se mají jako v bavlnce. Včerejší „oslavy“ sametové revoluce se tak zvrhly v happening.

Václav Cílek byl k včerejším oslavám revoluce zdrženlivý. Nemluví totiž o sametové revoluci, ale spíš o ukradené revoluci. Kontrarevoluci.

Ta se prý u nás začala odehrávat v okamžiku vzniku opoziční smlouvy. „My tu revoluci dělali, že chceme mít tu svobodu, to volný dýchání. Ale taky slušný vztahy mezi lidma. A slušný zacházení.“

Čtěte také

Opoziční smlouva ale odsunula ideály a nastolila byznys plán. Politiku jako způsob, jak vydělávat peníze. „A já si tehdy řekl, že už do žádné revoluce nepůjdu,“ dodává geolog.

Nová, tichá revoluce?

Revoluce je ale podle něj permanentně na spadnutí. „To, že včera lítaly vajíčka, neznamená, že za rok nebudou lítat dlažební kostky.“ Schází nám ale myšlenka, na které další revoluci založit. „Už nestačí jazyk, kultura, pojmy národu a vlasti. Po těch desetiletích zneužívání je neumíme uchopit.“

Včerejší závody v házení vajíček jsou jen dokladem neustále vzrůstající frustrace společnosti, která si žije víceméně dobře. A to nejenom u nás. Evropská frustrace je pravděpodobně spojená s tím, že jsme v období nějaké metamorfózy. Česká frustrace ale může být ještě jiná.

Historická frustrace?

Jde o frustraci husitskou? Rozdělení národa, snaha po velkém ideálu, který končí v bratrovražedných bojích… Nebo o frustraci 30leté války, kdy část národa odchází? Nebo nepovedeného roku 1968?

„Ale zaplaťpánbu za to, že máme jenom něco jako husity. Kdybychom měli jako třeba muslimové rozpor mezi sunnou a šíou nebo kdybychom měli bitvu na Kosově poli, tak bysme k té historii přistupovali s mnohem menším humorem.“

Kostky budou lítat ve Francii

Cílek tak odhaduje, že nejdřív ty dlažební kostky budou lítat ve Francii. Připomíná hlavně touhu zadlužené francouzské vlády po změně sociální politiky.

Menší sociální dávky nejspíš vyústí v nepokoje v arabských čtvrtích. „Tam já se nebojím této naší hry, tohoto našeho happeningu, ale skutečného konfliktu uvnitř západní civilizace.“

Kde jsou příčiny 500leté dominance západní kultury a její současné stagnace? Proč nedávná krize neopostihla Čínu stejně jako Západ? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Václav Cílek , zis , rota
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.